Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Heel wat moordzaken in nieuw gerechtelijk jaar

Heel wat moordzaken in nieuw gerechtelijk jaar

Nieuws
31/08/2017

Voor de correctionele rechtbank van Brugge wordt op 4 september het proces tegen Eddy B. (48) ingeleid. De man bracht zijn ex-partner Petra Vanaerde (44) op 17 september 2015 met messteken om het leven in Blankenberge. De beklaagde zegt dat het slachtoffer hem had uitgelachen om zijn bedprestaties. Voor de moord riskeert Boerjan 30 jaar cel.

Acht Nigerianen zullen zich op 6 september voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol in een dossier van mensenhandel en prostitutie. De bende handelde vanuit Antwerpen, maar bracht prostituees onder in Oostendse hotels. De meisjes werden volgens het Openbaar Ministerie in de prostitutie gedwongen om hun reis naar Europa terug te betalen.

Dezelfde kamer van de correctionele rechtbank zal ook opnieuw een hele reeks zaken behandelen die te maken hebben met de vluchtelingencrisis. Op de eerste zitting van 6 september moeten zeven vluchtelingen zich verantwoorden voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Daarnaast staat een dossier rond mensensmokkel op de rol.

Vanaf 11 september wordt het proces over de "kasteelmoord" hervat. André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. Op de laatste zitting voor de zomer werd het dossier voor een nieuwe controle op de bijzondere opsporingsmethoden naar de KI in Gent gestuurd. Op 11 september komen alle partijen in Brugge samen voor een stand van zaken. De pleidooien starten in principe op 16 oktober en zullen twee weken in beslag nemen.

Het onderzoek naar een vechtpartij na de wedstrijd Club Brugge-Napoli van 26 november 2015 is zo goed als afgerond. Elf hooligans van blauwzwart zaten een tijdje in de cel voor de vechtpartij, waarbij een Italiaanse politieman zwaargewond geraakte. Het vermoedelijke kopstuk van de in totaal minstens achttien verdachten is de zoon van toenmalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans. De zaak zal in principe dit najaar naar de correctionele rechtbank verwezen worden.

Bram L. (22) zit nog steeds in de cel voor een poging tot doodslag op zijn twee maanden oude baby. De Westendenaar ging begin september 2016 helemaal door het lint toen zijn zoontje hem bleef storen tijdens een computerspelletje FIFA. Het slachtoffer liep een twaalfvoudige schedelbreuk op. Het onderzoek zit in een eindfase, waardoor het proces dit najaar zou kunnen plaatsvinden.

Alle terreurdossiers in Oost- en West-Vlaanderen worden door de Brugse correctionele rechtbank behandeld. Komend gerechtelijk jaar zullen twee jonge vrouwen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol in een terroristische organisatie. Molly B. (24) uit Wevelgem had contacten met een betrokkene bij een mislukte aanslag aan de Notredame in Parijs. Candide H. (24) uit Baaigem trok naar Syrië en keerde dit voorjaar als moeder van twee kinderen terug naar België. Beide verdachten zitten al ruim vijf maanden in voorhechtenis.

Dit gerechtelijk jaar zal in Brugge ook het voorlopig laatste West-Vlaamse assisenproces plaatsvinden. Ivo Poppe (60) werd in januari 2017 naar het hof van assisen verwezen voor minstens tien moorden die hij sinds 1978 zou hebben gepleegd. De diaken uit Wevelgem werkte als verpleger in het ziekenhuis van Menen. De slachtoffers waren niet alleen patiënten van de beklaagde, hij wordt ook beschuldigd van vier moorden op familieleden. Zijn moeder was in 2011 het laatste slachtoffer. Voorlopig ligt de officiële planning van het proces nog niet vast, waardoor de zaak wellicht pas in januari 2018 zal behandeld worden.

Op 4 oktober buigt de correctionele rechtbank van Veurne zich over de doodslag op een baby van 12 weken. M. liep op 26 augustus 2015 in Veurne een meervoudige schedelbreuk op en stierf op 5 september 2015 aan zijn verwondingen. Alan C. (23) zit al twee jaar in voorhechtenis, maar blijft ontkennen dat hij zijn zoontje doelbewust wilde verwonden. De beklaagde beweert dat hij met de baby op de arm ongelukkig ten val kwam.

In een onderzoek naar kinderporno kwamen eind juni 2016 acteur Guy Van Sande (54) en een professor van de Antwerpse universiteit in opspraak. Het dossier zit ondertussen in een eindfase. Wellicht zullen de betrokkenen zich dus dit gerechtelijk jaar voor de Veurnse strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol in de zaak.

In Kortrijk staan al meteen twee inleidende zittingen van correctionele moorddossiers op de agenda voor september. Op 12 september staat een Nederlands koppel voor het eerst terecht voor een roofmoord in Menen begin 2014. De man en vrouw brachten een veertiger bij wie ze tijdelijk verbleven, om het leven met een mes. Ze lieten zijn lichaam op de zolder van zijn woning achter en vertrokken met zijn bankkaart, waarmee ze kort daarna geld afhaalden.

Een week later, op 19 september, staat de inleidingszitting in het dossier van M.V. (31) op de agenda. Hij wurgde zijn vriendin in de zomer van 2016 in hun gezinswoning in Oekene en gaf zich vervolgens bij de politie aan.

In december moet pooier Dominique A., beter bekend als Dodo La Saumure, voor de Kortrijkse strafrechter komen. In totaal twaalf beklaagden moeten zich verantwoorden voor het lidmaatschap van een criminele organisatie, de uitbating van prostitutiehuizen, mensenhandel, geweld, intimidatie, bedreigingen en corruptie. Enkele beklaagden hadden de verwijzing naar een Franstalige rechtbank gevraagd, maar daar ging de rechter niet op in. Het dossier werd in december dus in Kortrijk behandeld.

Het meest spraakmakende dossier in Ieper wordt de komende maanden wellicht de zogenaamde "fitnessmoord". Een misgelopen drugsdeal kostte de twintiger Elias K. uit Antwerpen het leven. Wanneer deze zaak precies gepleit wordt, ligt nog niet vast. De raadkamer heeft afgelopen zomer alvast de verwijzing naar de correctionele rechtbank bevolen, dus wellicht kan het dossier binnenkort behandeld worden.

Auteurs: