Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Havenuitbreiding Zeebrugge stilgelegd

Havenuitbreiding Zeebrugge stilgelegd

Nieuws
23/03/2014

Vogelbescherming Vlaanderen was naar de rechter gestapt omdat de bewuste bouwwerken de laatste grote broedplaatsen van meeuwen in Vlaanderen bedreigen.

De bouwwerken in het Zeebrugse havengebied bedreigen volgens Vogelbescherming Vlaanderen "de vaste stek van de laatste grote Vlaamse kolonie van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen". De nestelmogelijkheden van 6.500 broedparen staan hierdoor op het spel, klinkt het in een persbericht. Indien die broedplaatsten zouden verdwijnen, zou het mogelijk tot een toename van het aantal dakbroedende meeuwen komen, met navenante overlast tot gevolg.

De werken aan de loodsen en parkings waren al gestart. De nodige stedenbouwkundige vergunning werd eind vorig jaar uitgereikt, maar volgens Vogelbescherming Vlaanderen is er nog geen groen licht voor de milieuvergunning.Toch begonnen de werken, ondanks een waarschuwing van de bouwcontrole van Brugge.

De rechter legde een dwangsom van 50.000 euro op per dag dat de werken toch voortgezet worden. "De bedoeling is om binnen de acht dagen met het bedrijf een tegensprekelijk debat in kort geding op te starten en later ook de zaak ten gronde verder aan te vechten zodat de kolonie gevrijwaard blijft", zegt Vogelbescherming Vlaanderen.