Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hartverscheurend: Axelle (3) stierf bij ongeval, grootouders getuigen

Hartverscheurend: Axelle (3) stierf bij ongeval, grootouders getuigen

Nieuws
21/01/2021

De bobsleutelhanger voor bestuurders die bij een alcoholcontrole negatief blazen, is algemeen bekend. Vanaf komend weekend geeft de politie ook een sleutelhanger aan wie te veel gedronken heeft, maar dan wel eentje met de naam van een in het verkeer overleden kind.

De "niet-bobsleutelhangers" zijn een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen, met steun van het verkeersinstituut Vias.

Verhaal achter naam

Axelle, Corwin, Laetitia, Nathan, Olivier, Philippe, Romina en Timmy. Acht kinderen die om het leven kwamen bij een verkeersongeval met een bestuurder die reed onder invloed. Een van hun namen staat op de sleutelhanger die bestuurders met een glas te veel op krijgen tijdens het "weekend zonder alcohol", dat morgen start. De betrapte bestuurder krijgt meteen ook het verhaal achter de naam te horen.

Grootouders van Axelle (3) getuigen: "Helft van ons hart weg"

Eén van de namen is Axelle. "Axelle was nog maar 3 jaar toen ze op 23 augustus 2015 samen met haar mama Johanna overleed toen een bestuurder onder invloed van drugs en drank hen aanreed. Het ongeval gebeurde in Aalst, op een zondagmiddag. De jonge, geïntoxiceerde bestuurder maaide de piepjonge Axelle en haar mama van het voetpad en pleegde vervolgens vluchtmisdrijf." Haar grootouders uit Knokke-Heist getuigen in een filmpje.

"Als je alcohol en drugs neemt, dan gebruik je je auto als een moordwapen", vertelt de grootmoeder. In het ongeval verloor ook Johanna het leven, de mama van de kleine Axelle. "Meer dan de helft van mijn hart is weg", getuigt de grootmoeder van Axelle.

(lees verder onder de film & foto)

BEKIJK HIER DE VOLLEDIGE CAMPAGNEFILM:

Ook Romina (25) stierf na ongeval in Waregem

Een ander slachtoffer dat aan bod komt in de campagne is Romina, die in 2011 overleed in Waregem.

"Romina was 25 jaar toen ze op 1 februari 2011 omkwam bij een frontale botsing met een dronken, hardrijdende bestuurder. Het ongeval gebeurde op een brug over de E17 in Waregem, op de middag. Romina kwam met de auto terug van haar werk toen haar beschonken tegenligger de dodelijke stuurfout maakte. De hulpdiensten reanimeerden Romina nog, maar ze overleed even later aan haar verwondingen.

 

1 op 5 ongevallen door alcohol

"We hopen dat de confronterende 'niet-bobsleutelhangers' langer zullen blijven hangen dan de boete of het rijverbod", zeggen Ouders van Verongelukte Kinderen en Vias Institute. De bestuurders in kwestie kunnen hun sleutelhanger nadien omruilen voor een online sensibiliseringscursus bij Vias. Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Een op de vijf ongevallen is nog altijd te wijten aan alcohol, klinkt het in een campagnefilm. Het aantal letselongevallen waarbij een bestuurder te veel gedronken heeft, is de voorbije tien jaar weliswaar met ongeveer een vijfde gedaald, maar toch gebeurden er in 2019 nog 4.106 ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed was.

Gemiddeld had die 1,7 promille alcohol in het bloed, klinkt het. Maar ook "net" te veel gedronken hebben, kan zware gevolgen hebben, benadrukt Vias: gemiddeld elke dag is er in België een ongeval met een dode of gewonde waarbij de bestuurder minder dan 0,8 promille alcohol in het bloed had.

"Zowel de jaarlijkse bobcampagnes als deze nieuwe 'niet-bobcampagne' blijven dus absoluut noodzakelijk om iedereen te overtuigen om niet te drinken als je met de wagen gaat rijden", besluiten de initiatiefnemers.

Klik hier om de campagne te bekijken!