Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gezocht: nieuwe huisbewaarder voor Brugse Halletoren

Gezocht: nieuwe huisbewaarder voor Brugse Halletoren

Nieuws
07/02/2023

De conciërge gaat nu op 1 mei met pensioen. Zijn opvolger zal van vele markten moeten thuis zijn. In ruil mag hij wel wonen in het gebouw. Als huisbewaarder krijg je hier niet enkel een salaris. Je krijgt ook heel wat verantwoordelijkheden én de sleutels van één van de meest bijzondere gebouwen van Brugge. Frank De Vos heeft er 33 jaar gewoond.

"Job met passie"

"Eén van de mooiste woningen van Brugge vind ik persoonlijk. Een ruim appartement met drie slaapkamers met zicht op de markt, niet te versmaden.", zegt Frank De Vos, de huisbewaarder van de Halletoren in Brugge. Volgens De Vos is het een job die je met passie moet doen. Het is dag en nacht.

"Dag en nacht en je mag dat heel letterlijk nemen. Ook 's nachts ben je ter beschikking voor eventueel binnenkomende alarmen van brand of inbraak. Zeker weten... Dat voelt aan als een hele grote verantwoordelijkheid. Dat is mijn gebouw, mijn toren. Alles wat hier binnenkomt moet mij passeren."

Restauratie op komst

Altijd hield hij het gebouw piekfijn, maar er is werk aan de Halletoren die dateert uit de 13 de eeuw. Een grote restauratie is op komst. Ook heel wat gekroonde hoofden kwamen hier langs. Zoals de koning van Spanje, Margareth Thatcher en Mitterand.

De huisbewaarder hoopt de sleutels van de Halletoren straks aan een waardige opvolger door te geven. In elk geval zal hij zijn uitzonderlijke woonst en het hele gebouw erg missen.

Auteurs: