Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gezinsdrama - "Methode is uitzonderlijk"

Gezinsdrama - "Methode is uitzonderlijk"

Nieuws
24/05/2016

Opvallend is wel de manier waarop de feiten zijn gepleegd. Dat een moeder haar kind vermoordt met een pistool en hiermee ook zelf uit het leven stapt, is eerder zeldzaam, zegt gerechtspsychiater Hans Hellebuyck. “Het wijst erop dat ze een efficiënte methode wenste, ook voor zichzelf. Mensen die kinderen ombrengen uit wraak voor een verbroken relatie, die ensceneren nogal vaak een zelfmoord. Of ze kiezen voor een methode om zichzelf om te brengen waarbij zij nog een grote kans hebben om het te overleven. Hier is dat niet zo.”

Psychose

Met wat we nu weten, kan het zijn dat de vrouw een “psychose” kreeg, zegt de dokter. Daarbij verloor ze het normale contact met de realiteit. “Die vrouw kan vanuit een bepaald waanidee hebben gehandeld. Bijvoorbeeld het idee dat haar kindje een zeer negatieve toekomst zou tegemoet gaan, een depressiewaan. Of een andere waan: dat haar kind niet haar kind waren maar een geest.”

Ook opvallend is de plaats:  midden de velden in Klemskerke, 100 kilometer van waar de vrouw woont. “Het feit dat ze zo’n afstand heeft afgelegd om de feiten te plegen, weg van haar vertrouwde omgeving, wijst er ook op dat ze echt de bedoeling had om dood te zijn.” 

Wie met vragen zit over zelfdoding of nood heeft aan een gesprek, kan hiervoor terecht bij de zelfmoordlijn. Dat kan op het nummer 1813. Of via de website zelfmoord1813.be

Auteurs: