Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gewelddadige homejackers riskeren vier tot acht jaar cel

Gewelddadige homejackers riskeren vier tot acht jaar cel

Nieuws
23/02/2015

Ze riskeren vier tot acht jaar effectieve gevangenisstraf.

De feiten dateren van 2011. In de nacht van 7 op 8 november werd een 80-jarige man thuis bij de keel gegrepen door een indringer. Hij werd geslagen en afgedreigd. Een tweede verdachte ging in het huis op zoek naar geld. Hij vond 270 euro en een bankkaart. De bejaarde man kende de code niet uit het hoofd, waarop hij gefolterd en voor dood achtergelaten werd. De man kon via het raam de hulp van buren inroepen. Hij liep verschillende breuken op in het gezicht en blauwe plekken over het ganse lichaam.

Mocht nooit gebeurd zijn

Een vrouwelijke beklaagde ontkent met de homejacking iets te maken te hebben. Ze geeft wel toe andere diefstallen gepleegd te hebben en een van de geweldplegers in contact te hebben gebracht met het slachtoffer. De tweede beklaagde zegt dat "de feiten nooit mochten gebeurd zijn". Hij zou meegesleurd zijn als beïnvloedbare tiener. De derde beklaagde was afwezig.

De burgerlijke partij vraagt 5.600 euro materiële en 15.000 euro morele schadevergoeding voor het slachtoffer. De procureur stelt dat de drie beklaagden samen op pad waren met het duidelijke doel om diefstallen te plegen. Het openbaar ministerie vordert 4 jaar effectief voor de vrouw, en 6 en 8 jaar effectief voor de twee mannelijke beklaagden. De beklaagden staan ook nog voor een aantal kleinere inbraken en autokraken terecht. Uitspraak op 17 maart.