Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geslaagde reddingsoefening aan de kust

Geslaagde reddingsoefening aan de kust

Nieuws
20/06/2018

Dat meldt Saskia Vanhove van de dienst noodplanning van de gouverneur van West-Vlaanderen na een eerste evaluatie.

Het scenario ging over twee grote planken om rechtstaand op te peddelen, zogenaamde SUP's. Eén sloeg daarbij lek, waarop drie mensen vermist raakten. "Die werden heel snel gevonden door de varende eenheden. We gebruikten poppen voor dit scenario", aldus Vanhove.

Toch waren er enkele verbeterpunten. "De vermisten werden eerst opgemerkt door een bewoner van een appartement die de 112 belde. Uit analyse zien we dat de bevraging door de hulpdiensten beter kon. Er is te weinig gevraagd naar de exacte locatie en referentiepunten. Dat werd snel rechtgezet toen twee zwemmers die deelnamen aan de actie hun verhaal deden en er kwam ook een goede oproep binnen via een toevallige voorbijganger", zegt Vanhove.

Eerste van drie grote oefeningen

Ook in het coördinatiecentrum waren er aandachtspunten. "Het centrum is heel snel opgestart, maar er was iets te weinig overleg in het verdere verloop van de oefening." Nieuwigheidje was het gebruik van de mobiele applicatie 112 die toch ook haar nut bewees.

De oefening is de eerste van een drietal grote oefeningen binnen de "Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust" met alle diensten aan land, op zee en in de lucht. Die moet de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie op de proef stellen.

Auteurs: