Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeenten willen meer inspraak in organisatie van busvervoer

Gemeenten willen meer inspraak in organisatie van busvervoer

Nieuws
18/05/2015

Die voert al drie jaar moeizame onderhandelingen met de openbaar vervoermaatschappij, over het busaanbod in de binnenstad. De Lijn wil van geen wijken weten, en dat zorgt voor patstellingen over onder meer de inplanting van haltes en rijtrajecten. De wereld op zijn kop, vindt burgemeester Landuyt. En hij is niet de enige.

Kortrijk

Ook in Roeselare en Kortrijk lopen de onderhandelingen met De Lijn moeizaam. Leiedal werkte de voorbije jaren een studie uit rond basismobiliteit in de hele regio, maar De Lijn ligt dwars. OpenVLD stelt nu voor om de gemeenten zelf hun openbaar vervoer te laten organiseren. Een gelijkaardig voorstel dat ook al  binnen de Vereniging voor Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) op tafel kwam, en aan De Lijn is overgemaakt.

Luc Martens (Voorzitter VVSG): "Bij de steden en gemeenten leeft er nogal wat  ongenoegen over de samenwerking met De Lijn. Vaak blijft hun input beperkt tot vrijblijvend advies. De lokale besturen zijn dan ook vragende partij om een meer belangrijke rol te spelen bij de organisatie van het openbaar vervoer."

De Lijn West-Vlaanderen verwijst voor een reactie naar het Vlaams hoofdkantoor in Mechelen. Daar wordt vooral gevreesd voor versnippering, en minder overzicht op de organisatie van alle openbaar vervoer. Dit najaar moet er een nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn worden afgesloten.