Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeenten hebben het financieel lastig: "Extra tijd voor begroting"

Gemeenten hebben het financieel lastig: "Extra tijd voor begroting"

Nieuws
20/06/2022

Zaterdag was daar nog een extra gemeenteraad, om een rentevoet vast te leggen voor de bouw van het nieuwe zwembad.

Het nog te bouwen nieuwe zwembad door Lago op recreatiegebied Grasduinen zal Bredene 30 jaar lang ruim 1,3 miljoen euro kosten. De rente gaat pijlsnel de hoogte in, en dus riep de kustgemeente zaterdagvoormiddag een speciale gemeenteraad bijeen.

"Onze mensen zijn samen met Lago naar de banken geweest. Wij moeten onze waarborg kunnen verzekeren zodanig dat Lago het zwembad kan bouwen. We merken dat de rente heel snel stijgt, als goed bestuur hebben we heel rap geschakeld en de gemeenteraad bij elkaar geroepen zodanig dat we zo rap mogelijk kunnen afklikken", zegt burgemeester van Bredene en Vlaams parlementslid (Vooruit) Steve Vandenberghe.

"Blijven investeren"

Zowat alle lokale besturen kreunen onder de financiële realiteit. Alles wordt duurder. Toch wil Bredene niet stoppen met investeren, want de economie mag niet stilvallen, klinkt het.

"Bovenop de energiekosten, 1,4 miljoen euro per jaar, moeten we ook de indexeringen van de lonen betalen: dat gaat ook over OCMW, politie en brandweer."

"Begroting in evenwicht uitstellen"

Om de meerjarenbegroting op orde te krijgen vraagt Vandenberghe nu aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers, om de deadline voor een begroting in evenwicht in 2025, met twee jaar uit te stellen.

"Wij als Bredene hebben geen leningen lopen", zegt de burgemeester. "We hebben een spaarpotje van 10 miljoen euro. Maar toch raken ook wij met een goed financieel beleid er niet meer door. Het is 5 na 12: de Vlaamse overheid zal moeten helpen."

Een gedwongen fusie met buurgemeenten, waarbij Vlaanderen een deel van de schulden overneemt ziet Bredene niet zitten. Ook een verhoging van de gemeentebelastingen is niet aan de orde.