Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen straf voor weerspannige cannabisdealer

Geen straf voor weerspannige cannabisdealer

Nieuws
08/02/2023

K.B. bracht naar eigen zeggen 1,2 kilogram cannabis aan de man. Het openbaar ministerie had tien maanden voorwaardelijke celstraf gevorderd.

De beklaagde werd op 3 oktober 2020 in benevelde toestand aangetroffen in Oostende. B. had twee alarmpistolen, 790 euro en een kleine hoeveelheid cannabis op zak. Op zijn hotelkamer vonden de speurders even later een precisieweegschaal en 355 gram cannabis. De beklaagde bekende aan de politie dat hij al vijf jaar verslaafd was en dealde om zijn cocaïnegebruik te bekostigen. Naar eigen zeggen verkocht hij sinds februari maandelijks ongeveer 150 gram cannabis. De alarmpistolen dienden om zichzelf te beschermen tijdens zijn activiteiten als dealer.

Op 12 september 2020 zorgde K.B. onder invloed al voor overlast aan een voetbalveld in Zwevezele. Bij zijn arrestatie werd een jachtmes van bijna 30 centimeter aangetroffen. B. verzette zich hevig toen de politie van de zone Regio Tielt hem wilde overbrengen naar het cellencomplex in Brugge. Onderweg probeerde hij zelfs meermaals een kopstoot uit te delen aan de inspecteurs.

Op de eerste zitting in december 2021 vroeg de verdediging om de beklaagde een drugsbehandelingstraject te laten volgen. De rechter ging akkoord en volgde de situatie van de twintiger uiteindelijk tien maanden lang op. In die periode liet hij zich opnemen om zijn drugsprobleem aan te pakken. B. wordt nog steeds begeleid en is ondertussen drugsvrij. In die omstandigheden drong meester Kris Vincke met succes aan op strafopschorting, gekoppeld aan voorwaarden. Een vermogensvoordeel van 3.500 euro werd verbeurd verklaard. 

Auteurs: 
Belga