Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen straf voor godsdienstleraar die leerlinge sloeg

Geen straf voor godsdienstleraar die leerlinge sloeg

Nieuws
13/11/2019

Hij kreeg opschorting van straf, maar moet wel een schadevergoeding betalen. "Mijn cliënt reageerde op uitlokking van de jongedames", aldus de advocaat van de leraar. "Het gaat niet bepaald om plechtige communicantjes."

De feiten dateren van september 2017. Enkele 16-jarige meisjes hadden strafstudie gekregen omdat ze met pepperspray in de klas hadden gespoten. De godsdienstleraar kreeg de opdracht om daarop toe te zien, maar de situatie liep uit de hand.

"De studie hield in dat ze karweien moesten uitvoeren, maar de leerlingen weigerden en begonnen hem te treiteren", pleitte advocaat Jan Leysen. Toen een meisje op hem afstapte en vroeg om de studie vroeger te mogen verlaten, gaf de godsdienstleraar haar naar eigen zeggen een duw. "Een foute reactie, maar ik werd op stang gejaagd door de leerlingen."

Bemiddeling mislukte

Volgens het slachtoffer ging het echter om vuistslag. Er werd een poging tot bemiddeling ondernomen, maar de burgerlijke partij eiste dat de zaak door de rechtbank zou worden behandeld. "Het gaat om zeer verregaande feiten, door een godsdienstleraar dan nog wel", zei de advocaat van het meisje.

De procureur meende dat de rechtbank niet de beste plaats was om dit uit te klaren. Hij vorderde noodgedwongen de opschorting van straf, net als de beklaagde. Daar ging de rechter woensdag op in. De leraar werd schuldig bevonden, maar kreeg de gunst van de opschorting. Aan de leerlinge moet hij een schadevergoeding betalen.

Auteurs: 
Belga