Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fietsen gedeeltelijk verboden in winkelwandelzone Kortrijk

Fietsen gedeeltelijk verboden in winkelwandelzone Kortrijk

Nieuws
22/12/2022

De nieuwe regeling gaat vandaag in en zal dus voor de eerste keer van toepassing zijn tijdens de drukte van het kerstshoppen nu zaterdag.

"Het verbod komt er na een sensibiliseringscampagne die fietsers opriep om af te stappen bij drukte in het winkelwandelgebied. Op drukke momenten ontstaan te veel conflictsituaties tussen wandelaars en (te snel rijdende) fietsers", zegt de stad.

"In het gebied geldt altijd al de regel dat je je enkel stapvoets mag voortbewegen (max 5 km per uur dus). En als het druk is (op eender welk moment), moet je afstappen. Bromfietsers zijn sowieso altijd verboden. Het fietsverbod op zaterdagnamiddag moet het vermijden van conflicten nog verder ondersteunen."

(lees verder onder de afbeelding)

"Geen heksenjacht"

"In de voetgangerszone van het winkelwandelgebied zijn de voetgangers vanzelfsprekend de hoofdgebruikers", zegt schepen van mobiliteit Axel Weydts. "Fietsers moeten zich dus aanpassen aan hen en niet omgekeerd. Uiteraard blijven we de combinatie van shoppen en fietsen stimuleren. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende stallingen zijn aan de rand van het winkelwandelgebied en in 2023 maken we ook werk van een inpandige fietsenstalling in het centrum van de stad. We organiseren ook zeker geen heksenjacht. De focus ligt op sensibilisering en preventie."

"Op andere momenten blijft de voetgangerszone uiteraard toegankelijk voor fietsers, daar dit gebied een belangrijke schakel is in de fietsroutes van en naar onze scholen in het centrum van de stad", laat Kortrijk weten.

"In het gebied staan informatieborden om fietsers te wijzen op het verbod. Ook de wettelijke signalisatie wordt aangepast. Er zullen ook flyers verspreid worden om fietsers en bromfietsers attent te maken op de nieuwe en bestaande regels in een voetgangerszone.

De voetgangerszone bestaat uit volgende straten: Korte Steenstraat, Lange Steenstraat, Steenpoort, Grijze Zustersstraat, Nedervijver, Overbekeplein, Grote Kring, , Voorstraat, Potterijstraat, Sint-Jansstraat, Lekkerbeetstraat, Sionstraat, Wijngaardstraat, Twaalf Apostelenstraat, gedeelte Veemarkt en Sint-Niklaasstraat. Daar voert de stad een fietsverbod in op zaterdagnamiddag tussen 14u en 18u."

Auteurs: 
Redactie