Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extra veiligheidsmaatregelen voor rechtszaak moordpoging motorbende

Extra veiligheidsmaatregelen voor rechtszaak moordpoging motorbende

Nieuws
05/06/2023

Pedro B. werd op 15 december 2018 rond 4.30 uur 's morgens zwaar toegetakeld aangetroffen in een industriegebied in Moeskroen. De Bruggeling beweerde eerst dat hij door enkele onbekenden ontvoerd was, maar legde elf maanden later toch uit dat het ging om een afrekening binnen de West-Vlaamse chapter van motorclub No Surrender. De meeste beklaagden werden uiteindelijk op 21 januari 2020 opgepakt op verdenking van moordpoging.

Het onderzoek wees uit dat het slachtoffer in het clubhuis in Zwevezele heel wat harde vuistslagen en schoppen te verwerken kreeg. De andere bendeleden verweten hem dat hij berichten zou hebben gestuurd naar de vrouw van een lid dat in de gevangenis zat. De vijftiger werd ook bewerkt met een bunsenbrander en kreeg een klauwhamer tegen zijn hoofd gegooid. Ten slotte zou president Angelo T. (47) met een metalen ring in zijn oog geslagen hebben. Volgens het openbaar ministerie maakten veertien beklaagden zich door hun aandeel in de afrekening schuldig aan moordpoging. (lees verder onder de foto)

"Hij was de president, hij draagt de hoofdverantwoordelijkheid," zegt advocaat Frank Sc heerlinck. "Zij gaan ervan uit dat hij de opdrachtgever was, maar als je het dossier leest is dat niet aan de orde. Wij zijn de mening toegedaan dat een werkstraf volstaat."

De bendeleider zou één vuistslag hebben uitgedeeld, waardoor het slachtoffer blind is aan het linkeroog. "Het aandeel dat hij heeft gedaan is die ene slag die hij heeft gegeven. En dat is de reden waarom wij een herkwalificatie vragen van gewone slagen en verwondingen," zegt zijn advocate Soraya Louahrani.

Voor zes andere bendeleden, onder meer uit Roeselare en Diksmuide, vraagt het Openbaar Ministerie vier tot zes jaar gevangenistraf. "Ik vraag een straf volledig bekleed met probatiebegeleiding," zegt advocaat Thomas Gillis. "Eigenlijk op basis van wat hij al tien jaar bewijst: een vaste job waarop hij fier mag zijn, kraanmachinist bij het spoor. Om hem verder te laten tonen dat hij kan bijdragen aan de maatschappij. "

Door de omerta in het motor-milieu ging het onderzoek heel traag vooruit.  De meeste beklaagden die wél bekentenissen aflegden, hebben intussen gebroken met hun motorbende-verleden. 

Veiligheidsmaatregelen

De veiligheid voor de rechtszaak is verscherpt. Er staat extra politie, mensen moeten door een metaaldetector en er is extra identiteitscontrole.

Straks meer.

Lees ook: