Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extra centen voor hoger onderwijs en innovatie

Extra centen voor hoger onderwijs en innovatie

Nieuws
28/02/2020

Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit Wingene wil die middelen aanwenden als motor voor West-Vlaamse innovatie. “Via een uniek opleidingsaanbod moeten we jongere afgestudeerden versterken met de competenties van de toekomst. Daarom moeten we gaan voor een traject levenslang leren om de switch te maken tussen brain drain naar brain circulation. Technologische speerpunten kunnen een nieuwe West-Vlaamse grondstof vormen. We moeten verder inzetten op de sectoren waar West-Vlaanderen nu al in uitblinkt zoals mechatronica, voeding, blue energie, circulaire economie of ook de textielsector. Via nieuwe master-na-masters en postgraduaten moeten we die industrieën blijven voeden en zo werk creëren en behouden dichtbij de West-Vlaming. Dergelijk onderwijs moet ook een voedingsbodem zijn voor O&O.”

Kennisinstellingen beter samenwerken

“De wens is daarbij niet om een nieuwe alomvattende universiteit of hoge school in West-Vlaanderen te bouwen maar om de huidige kennisinstellingen sterker te laten samenwerken. Deze middelen zijn een unieke kans voor de instellingen van hoger onderwijs in onze provincie. West-Vlaanderen kan een voorbeeld worden voor de rest van Vlaanderen op het vlak van de organisatie van levenslang leren. Door goed samen te werken met elkaar en met het bedrijfsleven zullen de opleidingen sterker en arbeidsgerichter worden. De nieuwe master-na-masters en postgraduaten moeten doorspekt zijn met relevante stage-ervaringen en bedrijfsgerichte thesissen. Ze zullen ook permanent in contact staan met het nieuw te ontwikkelde strategisch onderzoekscentrum ‘Flanders Make’ waar 100 nieuwe onderzoekers de West-Vlaamse economie zullen versterken.”

Brain drain

De extra financiële middelen zijn volgens Warnez meer dan welkom. "West-Vlaanderen is de provincie met het laagste aandeel jonge hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt. Dit heeft te maken met de brain drain uit West-Vlaanderen. Er zijn te weinig opleidingen die je kan volgen in West-Vlaanderen. 60 procent van de studenten die buiten de provincie studeert, komt niet meteen terug en hierdoor komen ze niet op de West-Vlaamse arbeidsmarkt terecht. Ze kiezen voor een job buiten de provinciegrenzen”, zo zegt Warnez. “En dat is jammer, want heel wat West-Vlaamse bedrijven smeken om talent."