Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Exclusieve kijk achter de schermen van Cirque du Soleil in Knokke-Heist

Exclusieve kijk achter de schermen van Cirque du Soleil in Knokke-Heist

Nieuws
18/07/2023

Vanaf volgende week donderdag beginnen de voorstellingen van de nieuwe show 'Kurios: cabinet of curiosities' van Cirque du Soleil in Knokke-Heist. Nu repeteren de artiesten om alles tot in de perfectie uit te voeren.

Topsport

Een sprong van een gymnast ziet er misschien simpel uit, maar vergis u niet: achter elke act steekt een loodzware voorbereiding. Van het eerste choreografie-idee tot de laatste details, en dan alles nog eens oneindig veel oefenen.

Topsport, maar dan zonder medailles. "Hier is het aangenamer. We blijven topsporters, maar dat competitiegehalte valt weg. Je werkt in een omgeving waar iedereen elkaar wil beter maken, en ondersteunt", vertelt acrobaat Tomas Thys.

Enige Belg

Tomas is de enige Belg in het gezelschap. Hij is een van de zeven leden van een gloednieuwe act, op het acronet. "Dat is enkel in deze show te vinden en bestaat nergens anders ter wereld. Het is een heel groot net, waar we met zeven personen in springen. Sommigen vliegen tot wel twaalf meter de lucht in."

Schmink, kostuums, gadgets, het hele plaatje moet kloppen. De kostuumafdeling draait overuren. "Het is een moeilijke job. De artiesten moeten niet alleen comfortabel zitten, maar ze moeten ook vooral mooi zijn. Natuurlijk is de veiligheid prioriteit", zegt Mar Gonzalez Fernandez.

Kurios

De nieuwe show met de naam 'Kurios' draagt een hele geschiedenis met zich mee. Kurios is in 2014 gecreëerd door Michel Laprise. Hij kwam uit de tweede helft van de negentiende eeuw, het tijdperk van de uitvindingen van de industriële revolutie. De show is een eerbetoon aan die periode.

In Knokke-Heist werken 122 mensen mee. De show loopt van 27 juli tot 27 augustus, daarna trekt het gezelschap verder naar Brussel.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere