Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Examenfraude Kortrijk: leerling geschorst na diefstal van vragen

Examenfraude Kortrijk: leerling geschorst na diefstal van vragen

Nieuws
09/06/2023

Tegelijk zijn ze ook opgelucht dat ze het voorval ontdekt hebben net vóór de examens. De leerkrachten hebben nieuwe examens gemaakt, De betrokken leerling is preventief geschorst. 

Directie is "onthutst & verbaasd"

"Onthutst, verbaasd, van hoe is dat mogelijk, hoe is dat kunnen gebeuren? Mensen begrijpen het allemaal niet. En ja, het is een klein bommetje dat ontploft is", vertelt directeur Tuur Ottevaere.

In het Don Boscocollege in Kortrijk kunnen ze het maar moeilijk geloven. De meeste studenten zitten er met hun neus in de boeken, maar één leerling uit het zesde jaar zag een andere manier om te slagen voor de examens.

"We hebben een leerling ontdekt die een aantal examens in z’n bezit had nog voor die examens uitgedeeld werden natuurlijk. Hij had examens van alle jaren. Het was duidelijk…hij was niet aan een proefstuk toe", zegt de directeur.

"Leerling omzeilde de beveiliging"

Dankzij een opmerkzame leerkracht en een USB-stick is de leerling uiteindelijk ontmaskerd. "Het is aan het licht gekomen door een leerkracht die merkte dat er iets met z’n computer gebeurd was. We zijn die computer gaan uitlezen bij de IT’ers en dan merkten we dat er herhaaldelijk een USB-stick ingestopt geweest is die niet van hem was."

De computers zijn nochtans goed beveiligd, maar de leerling in kwestie blijkt er opvallend goed mee overweg te kunnen.

"Het was een, laat ons zeggen, computerspecialist die dat heeft weten te omzeilen. We gaan in elk geval kijken of dat we de computers van de leerkrachten nog meer kunnen beveiligen."

"Preventief geschorst"

De leerling is intussen preventief geschorst. In een e-mail laat de directie de ouders weten dat de komende examenperiode alvast correct zal verlopen.

"We hebben geluk gehad. We hebben het gisteren ontdekt. Het examen van donderdag was wiskunde, dus dat was niet verspreid. En de leraren zijn zo vriendelijk geweest van nieuwe examens te maken, dus eigenlijk kan de evaluatieperiode volledig objectief verlopen", zegt de directeur.

Leerlingen die de bewuste examens toegestopt kregen, zullen dus wel nog even in hun cursussen moeten duiken om een goed rapport voor te kunnen leggen.

 

 

Auteurs: 
Celien Tanghe