Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Enorme zaag versnijdt vliegtuigen in Oostende

Enorme zaag versnijdt vliegtuigen in Oostende

Nieuws
07/05/2020

De zaag werd speciaal ontwikkeld door Hilti en Aerocircular om de romp van een A320 of B737 vliegtuig in door te zagen, als een warm mes door de boter.

Hilti heeft de portaalzaag laten bouwen in Vlaanderen door zijn exclusieve partner voor speciale diamantzagen. De stukken die gezaagd worden, zullen enerzijds in min-of-meer volledige toestand (bijvoorbeeld de cockpit wordt omgebouwd tot flight simulator) vervoerd worden naar de afnemer, en anderzijds verder verkleind worden in functie van het ideale volume aan materiaal. Uiteindelijk belanden alle materialen terug in de (secundaire) grondstofketen.

(lees verder onder de foto)

"Grote uitdaging"

Aerocircular is het enige bedrijf in België dat passagiersvliegtuigen ontmantelt. Het is zelfs het enige bedrijf in de vliegtuigontmantelingsbusiness dat focust op de “rest materialen”, zegt het in een persbericht. "Andere spelers kopen vaak een vliegtuig om dan de herverkoopbare vliegtuigonderdelen als wisselstuk te vermarkten. De overblijfsels (denk maar aan romp en interieurdelen) worden vaak verschroot en herleid tot gemengd afval."

Koen Staut, CEO Aerocircular : “Deze enorme diamantzaag is voor ons een grote stap voorwaarts in ons circulair verhaal. We zijn bijzonder vereerd dat een wereldwijde speler als Hilti wou samenwerken in de startup fase van Aerocircular om hun grootste portaalzaag ooit te ontwikkelen en te bouwen."

“Voor elke uitdaging wil Hilti een oplossing bieden", zegt Johan Lauwers van Hilti. "Toen Aerocircular ons vroeg om een vliegtuigromp te fragmenteren hebben we deze wel heel aparte vraag grondig bestudeerd. We zijn heel trots met onze grootste portaalzaag ter wereld in Oostende en de bijdrage die deze zal leveren aan het groene circulaire verhaal van Aerocircular om onderdelen van een vliegtuig een nieuwe bestemming te geven."

Diamant snijdt door alles

De diamantzaag heeft een hoogte van 10,9 m, een breedte van 9.1 m en een diepte van 5.2 m en weegt ongeveer 16.5 ton. Het grote voordeel van diamant is dat het door alle materialen kan zagen : alle soorten metalen, beton, asfalt, glas, plastic… zelfs hout.