Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eindelijk oplossing voor verkrotte panden in De Haan

Eindelijk oplossing voor verkrotte panden in De Haan

Nieuws
20/10/2022

Een doorn in het oog van het gemeentebestuur. De panden werden in het interbellum (ca. 1931) gebouwd door architect Maurice Haeghebaert, in de typische cottagestijl. Ze zijn elkaars spiegelbeeld.

De panden zijn eigendom van een Nederlandse investeerder en staan al meer dan 12 jaar leeg. Burgemeester Wilfried Vandaele onderhandelde met de eigenaar en met geïnteresseerde kopers en liet de panden schatten met het oog op een onteigening. Ook werden alle mogelijke boetes opgelegd en werd de eigenaar juridisch vervolgd wegens verwaarlozing van een beschermd goed.

Afbraak mag niet, restauratie wel

Uiteindelijk tekende de Nederlandse eigenaar voor de zomer een compromis met een potentiële Vlaamse koper, en nu is het zover. De nieuwe eigenaar, de ontwikkelaar Brookville, wil het terrein zo snel mogelijk opruimen en omheinen, en een bouwvergunning aanvragen bij de gemeente. De restauratie van de panden staat daarbij centraal. Ze mogen niet afgebroken worden aangezien ze beschermd zijn in het dorpsgezicht.

Wilfried Vandaele besluit: “Dit dossier heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar het is het zoveelste probleemdossier dat al jaren op een oplossing ligt te wachten en waar wij nu na lang onderhandelen eindelijk resultaat zien.”

Bekijk ook:

Auteurs: