Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Eindelijk oplossing" en "Doe voorstellen": kans op doorbraak in stikstofdossier lijkt veraf

"Eindelijk oplossing" en "Doe voorstellen": kans op doorbraak in stikstofdossier lijkt veraf

Nieuws
10/03/2023

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lag er "nooit zo'n volledig dossier op tafel," zei ze voor de start van de vergadering. Viceminister-president Bart Somers denk niet dat er een akkoord komt en roept de ander partijen, en met name CD&V, op om "openingen te maken en voorstellen te doen".

Nadat de drie regeringspartijen (N-VA, Open VLD en CD&V) afgelopen zondag zonder akkoord uit elkaar zijn gegaan, is er amper contact geweest. De posities blijven ook dezelfde. Voor CD&V gaan de plannen niet ver genoeg, onder meer omdat ze onvoldoende perspectief bieden voor jonge landbouwers. Voor N-VA kan er dan weer niet veel meer veranderen aan de tekst uit vrees voor nieuwe maandenlange procedures die het dossier over de verkiezingen zouden tillen. (lees verder onder de reportage van dinsdag)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir legt het dossier alvast opnieuw op tafel. De MER is goedgekeurd, de Inspectie Financiën heeft groen licht gegeven. "Voor het eerst in 20 jaar ligt er een oplossing op tafel", aldus de N-VA-minister vrijdagochtend. "Mensen thuis zijn het geruzie ook kotsbeu", aldus Demir. Volgens haar biedt het huidige plan perspectief voor de landbouw en kan er de gevreesde vergunningenstop mee voorkomen worden."

Somers wijst naar CD&V

Ook volgens viceminister-president Ben Weyts is een akkoord nodig. "Geen akkoord, dan verliezen zowel de boeren, de burgers als de bedrijven", aldus Weyts. Open VLD-viceminister-president Bart Somers denkt niet dat er een akkoord uit de bus komt. Nochtans is het uitblijven van een akkoord volgens hem "dramatisch". Hij dringt er op aan verder te zoeken naar "openingen" en "een methode om vooruit te gaan". "Daarbij ligt ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij de christendemocraten", aldus Somers. Het hele dossier nu even laten "afkoelen" is volgens Somers wel een optie. "Een afkoelingsperiode kan, als het maar niet naar de Griekse kalender wordt verwezen. Een paar dagen rust om extra na te denken kan", klonk het nog. 

De CD&V-ministers legden voor de vergadering van de ministerraad geen publieke verklaringen af.

Lees hier alles over het de onderhandelingen voor een stikstofakkoord

Auteurs: