Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste nieuwe kusttram bijna klaar

Eerste nieuwe kusttram bijna klaar

Nieuws
05/06/2020

In het Spaanse Zaragoza legt tramconstructeur CAF momenteel de laatste hand aan het eerste voertuig. Er dient nog een finale reeks keuringen en tests te worden uitgevoerd. Daarna kan de tram op transport naar Vlaanderen. De eerste levering was aanvankelijk eerder dit voorjaar gepland, maar liep wat vertraging op door de coronacrisis.

Als de laatste testreeks goed verloopt, arriveert de eerste tram van de bestelde vloot van 48 voertuigen nog voor de zomer in Oostende. De nieuwe trams zullen evenwel dit zomerseizoen nog geen reizigers kunnen vervoeren. Enerzijds moeten er ook in Vlaanderen nog de nodige verplichte controles en testen plaatsvinden, anderzijds dienen de technici en chauffeurs nog opgeleid te worden. De nieuwe trams zullen wellicht pas aan het einde van dit jaar of begin 2021 effectief in dienst kunnen worden genomen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: 'Uiteraard ben ik blij met de komst van deze nieuwe tram aan de kust. De coronacrisis zorgde voor een kleine vertraging maar met de levering van dit eerste voertuig proberen we de achterstand in te halen. De nieuwe trams zullen een absolute meerwaarde zijn voor de kust. Al jaren is de Kusttram een succesproduct, en met deze investering gaat dat ook zo blijven.'

De nieuwe Kusttrams zijn van het type URBOS 100, en voorzien van specifieke aanpassingen voor De Lijn. Het voertuig heeft een moderne look met aerodynamisch design en rijdt ook al in andere landen waaronder Nederland (Amsterdam, Utrecht), Luxemburg, Verenigde Staten, Frankrijk, … De nieuwe Kusttram is 31,58 meter lang en biedt plaats aan 187 passagiers. Het is een lagevloertram die makkelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met een kinderwagen.