Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerbetoon aan Anna Boch met unieke tentoonstelling

Eerbetoon aan Anna Boch met unieke tentoonstelling

Nieuws
01/03/2023

Mu.ZEE werkte voor deze tentoonstelling samen met curator Virginie Devillez. Zij is gespecialiseerd in impressionistische, moderne en hedendaagse kunst. Er ging meer dan twee jaar vooronderzoek aan vooraf. Devillez deed het onderzoek samen met de Mu.ZEE-curatoren Dr. Stefan Huygebaert en Wendy Van Hoorde.

Uitzonderlijke bruiklenen

De tentoonstelling gaat over een impressionistische reis, die zich richt op Anna Boch als kunstenaar, filantroop, mecenas, melomaan èn als vrouw aan het einde van de negentiende eeuw in België. Mu.ZEE wil dankzij deze expo het voortouw nemen om meer vrouwelijke kunstenaars onder de aandacht te brengen. Op die manier krijgen ze dezelfde waardering als hun mannelijke collega's.

Op de expo zijn niet alleen werken van Boch te zien, maar ook uitzonderlijke bruiklenen van onder meer Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Victor Horta en vele anderen. De schilderijen komen zowel van officiële instellingen als van privécollecties.

Strandtekeningen

Anna komt uit een familie van uitstekende tekenaars. Op jonge leeftijd maakte ze al schilderijen en tekeningen vanop het strand van onder meer Heist en Blankenberge. Vooral haar nauwkeurigheid bij het tekenen van de omgeving maakte van Boch een grote naam.

De tentoonstelling reist na de zomer door naar het Musée des Beaux-Arts de Pont-Aven in Bretagne. Mu.ZEE verwacht voor deze tentoonstelling meer dan 50.000 bezoekers. Wie de werken wil bezichtigen kan dat vanaf 1 juli in het kunstmuseum van Oostende.

Auteurs: 
Tim Vandevelde