Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Een hart voor Willem' zet levenswerk overleden arts voort

'Een hart voor Willem' zet levenswerk overleden arts voort

Nieuws
18/11/2019

Dat is een samenwerking tussen Rode Kruis Roeselare, AZ Delta, ARhus en de stad Roeselare waarmee we het levenswerk van urgentiearts dr. Willem Stockman, die in mei overleed, op een gepaste manier willen herdenken en doorgeven.

"De spoedarts gaf vrijwillig ontelbare sessies reanimatie in scholen, bedrijven en organisaties. Dit vaak samen met zijn compagnon de route dr. Karl Dujardin", zeggen de initiatiefnemers.

"Hij vond het belangrijk dat iedereen weet hoe het leven te redden van iemand die een hartaanval krijgt. Net over de grens in Rijsel is reanimatie verplicht in de middelbare scholen en daar ligt de overlevingskans voor mensen met een hartaanval beduidend boven het gemiddelde. "

Leer reanimeren

"Op zondag 22 december organiseren het Rode Kruis van Roeselare, ARhus, AZ Delta en de stad Roeselare daarom van 10 tot 17 uur sessies reanimatietechnieken voor het brede publiek in en rond het Kenniscentrum ARhus. Het is de bedoeling om in groepjes van 6 tot 8 mensen basisreanimatietechnieken en het gebruik van AED-toestellen aan te leren. "

Rode Kruis Roeselare

"Dr. Willem Stockman was van januari 1998 tot en met 2016 actief bij het Rode Kruis in Roeselare als bestuurslid, hoofdarts en lesgever. Daarnaast had hij op provinciaal vlak een adviserende rol. Bij de begrafenis van dr. Stockman werden er - op initiatief van de familie - heel wat giften ingezameld ten voordele van het Rode Kruis. In samenspraak met de familie werkt het Rode Kruis momenteel een plan uit voor de besteding van deze giften. De nadruk zal daarbij liggen op initiatieven en opleidingen rond reanimatie, met extra aandacht voor jongeren."

Registratie orgaandonatie

"Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, dan kan je met reanimatievaardigheden een leven redden! Maar soms kom je toch te laat… Volgens de Belgische wet is iedereen na zijn overlijden een potentiële donor, tenzij je laat registreren bij de gemeente dat je dat niet wil. Toch gaan artsen altijd navragen bij familie of de overledene wel openstond voor donatie. De overledene die zich uitdrukkelijk als donor heeft laten registreren, maakt dan een duidelijke overtuigde keuze. In de stad Roeselare is het nu al mogelijk om je online te registreren als orgaandonor.

Heb je hiervoor nog wat begeleiding nodig of heb je nog vragen, dan kan je ook hiervoor terecht in ARhus op zondag 22 december. De medewerkers van de stad Roeselare helpen je met je vragen en je registratie. Ook door organen af te staan na je overlijden, kan je andere mensen redden."  

Meer info

Vanaf morgen op www.rodekruis.be/roeselare en op het Facebookevenement op www.facebook.com/rkroeselare/

Op de foto bovenaan van links naar rechts: voorzitter Rode Kruis Didier Casteleyn, burgemeester Kris Declercq, cardioloog AZ Delta dr. Karl Dujardin, directeur ARhus Yves Rosseel en projectmedewerker ARhus Carmen De Moor en Zoë Stockman, Marie Stockman en dr. Antoon Stockman