Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Duivelskoppel: verdediging Lacote wil bijkomend onderzoek

Duivelskoppel: verdediging Lacote wil bijkomend onderzoek

Nieuws
10/09/2020

De Franse Ivoriaan en zijn toenmalige vrouw Hilde Van Acker (57) kregen in 2011 levenslang, maar tekenden verzet aan tegen die verstekveroordeling.

Eind mei 1996 werd het levenloze lichaam van Marcus Mitchell aangetroffen in de duinen van De Haan. De Brit was vanop enkele centimeters afgemaakt met twee kogels in het hoofd. De speurders ontdekten dat het slachtoffer een grote som geld zou geleend hebben aan Lacote en Van Acker. Met die 300.000 pond zouden ze zogezegd een lucratieve deal sluiten in Libië. Hilde Van Acker en haar Frans-Ivoriaanse partner Jean-Claude Lacote werden snel opgepakt, maar kwamen eind 1996 op vrije voeten. Sindsdien bleven ze uit de greep van het Belgische gerecht. Op 15 december 2011 werden ze door het hof van assisen in Brugge bij verstek veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op Marcus Mitchell. Pas eind november 2019 konden ze in Abidjan ingerekend worden.

"Stukken uit dossier zijn verdwenen"

Naar aanleiding van de preliminaire zitting legde de verdediging van Lacote een uitgebreide conclusie neer. "We hebben daarin alle problemen behandeld die we tegengekomen zijn", legde meester Filip De Reuse uit. De advocaat doelde onder andere op het overschrijden van de redelijke termijn, maar drong vooral aan op bijkomend onderzoek. Bepaalde stukken uit het dossier zijn volgens de advocaten van Lacote zelfs gewoon verdwenen.

Het gaat bijvoorbeeld om een rugzak met opnameapparatuur, die Van Acker tijdens een verhoor gebruikte. Ook de kogels zijn volgens de verdediging onvindbaar.  Procureur-generaal Yves Segaert-Vandenbussche reageerde dat de kogels al 24 jaar bij het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) liggen. Over de rugzak van Van Acker werd een apart dossier opgestart, maar de zaak werd in 2009 afgesloten door verjaring. "Wij zijn ook geen containerpark, dat dossier is in 2015 vernietigd. Die rugzak is vernietigd in 2018."

Voorzitter Bart Meganck zal op 24 september uitspraak doen over de argumenten die de verdediging heeft opgeworpen. Diezelfde dag wordt ook het arrest over de samenstelling van de getuigenlijst uitgesproken. Wellicht zullen eind november ongeveer 60 getuigen gehoord worden.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox