Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dierenbeulen krijgen hogere boetes en strengere celstraffen

Dierenbeulen krijgen hogere boetes en strengere celstraffen

Nieuws
03/02/2022

Enkele weken geleden zochten ze nog een kattenbeul in Koksijde en gisteren kwam het nieuws dat een hond dood teruggevonden werd in een waterput. Het mishandelen en verwaarlozen van dieren is lang niet verleden tijd. Maar sinds 2014 is Dierenwelzijn op Vlaams niveau een volwaardige bevoegdheid. Het budget is sindsdien verachtvoudigd en het aantal inspecteurs is meer dan verdubbeld. Ook is er een nauwere samenwerking met politiediensten en parket.

Straffen ontoereikend

Maar de huidige straffen blijken in de praktijk nog onvoldoende om ontradend en bestraffend te werken voor dierenbeulen. De politie kan dierenbeulen die een eerste keer tegen de lamp lopen bijvoorbeeld niet in voorhechtenis nemen, omdat de maximumstraf voor een eerste inbreuk te laag ligt. Recidivisten ontsnappen aan hun strengere straf omdat onderzoek en gerechtelijke behandeling vaak te lang duren.

Kordate handhaving

Een kordate handhaving moet die ontoereikende straffen in de kiem smoren. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft unaniem ingestemd met de voorstellen van Dierenminister Ben Weyts om veel strengere straffen te voorzien voor burgers en bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. Dierenbeulen zullen tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen of zelfs tien jaar in het geval van recidive. Het wordt voor het eerst mogelijk om dierenbeulen onmiddellijk aan te houden in voorlopige hechtenis.

De boetes en mogelijke gevangenisstraffen worden fors verhoogd. Ernstige mishandeling of verwaarlozing zal vanaf het eerste feit bestraft kunnen worden met een boete tot 800.000 euro. Recidivisten riskeren een boete tot 1.600.000 euro. De definitie van ‘recidivist’ wordt bovendien verruimd: vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van drie jaar om te kunnen spreken over recidivisme: voortaan zal het gaan om een periode van vijf jaar.

(Lees verder onder de tweet.)

Rechters krijgen de mogelijkheid om bedrijven die dieren beestachtig behandelen voor een termijn van vijf jaar of zelfs voor altijd te sluiten, ongeacht of er sprake is van recidive of niet. Burgers kunnen voortaan voorgoed of voor een termijn van vijf jaar een verbod krijgen om dieren te houden.

De opbrengsten van de verhoogde boetes stromen in Vlaanderen naar het Dierenwelzijnsfonds, dat onder andere dient voor de goede opvang van in beslag genomen dieren, sensibiliseringscampagnes en wetenschappelijk onderzoek. "Zo wordt het geld van dierenbeulen gebruikt om dierenwelzijn te verbeteren. We pikken het in Vlaanderen niet meer als je dieren mishandelt. Wie niet horen wil, zal voelen", besluit Dierenminister Ben Weyts.

Auteurs: 
Redactie