Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Deze brandweerreus van 39 ton blust op luchthaven Wevelgem

Deze brandweerreus van 39 ton blust op luchthaven Wevelgem

Nieuws
31/03/2022

En die machine heeft zijn naam zeker niet gestolen, want ze zijn gebouwd om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk te blussen.

"Wij zijn gebonden aan specifieke regels binnen de luchtvaart", zegt Thierry Verschelde. "Je moet binnen de drie minuten overal ter plaatse kunnen zijn, en het brandende toestel kunnen blussen. Als je die drie minuten niet haalt, is het gevaar op slachtoffers veel groter. Dit toestel beschikt over 13.000 liter water, en 1.500 liter schuim. Iedere luchthaven heeft ook een firecad, gelijklopend met het grootste toestel dat hier kan landen. De EASA-normen schrijven voor hoeveel blusmateriaal je moet hebben om dit type te kunnen blussen."

Deze blusreus kan binnen de tien seconden 80 kilometer per uur rijden, en dat voor een gevaarte van 39 ton. Zo kunnen na dertig jaar dienst deze jongens eindelijk vervangen worden.

Volgend jaar krijgt de brandweer van de luchthaven van Wevelgem er nog een nieuwe crashtender bij. Ze hopen wel dat ze er vooral veel mee moeten oefenen, en niet echt een brand bestrijden.