Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Deme en Sabca testen drones in windmolenpark op zee

Deme en Sabca testen drones in windmolenpark op zee

Nieuws
09/03/2021

Het is de bedoeling dat bepaalde bewakings-, detectie- en reddingsmissies in de toekomst autonoom kunnen gebeuren door die luchtvaartuigen. De partners voerden verschillende tests uit voor diverse gebruikssituaties, waaronder Search & Rescue-acties, milieuonderzoeken, turbine- en substationinspecties en pakketbezorgingen.

Artificiële intelligentie

Uniek is dat zowel een ‘traditionele’ multicopterdrone als een bewakingsdrone met vaste vleugels, die een vleugelspanwijdte van meer dan 3 m heeft, tegelijk werden ingezet. Door de drone-activiteiten te combineren met het gebruik van artificiële intelligentie voor automatische beeldverwerking, werd een sterk instrument ontwikkeld om activiteiten te automatiseren die momenteel door mensen worden uitgevoerd. DEME en Sabca  zijn van mening dat de toepassingen verder kunnen gaan dan de offshore windsector en oplossingen kunnen bieden voor veiligheidskritieke missies op zee of boven land.

Voordelen

Bart De Poorter, General Manager van DEME Offshore: “We zijn ervan overtuigd dat deze innovatieve, geavanceerde technologieën, die focussen op volledig autonome activiteiten zonder dat er schepen en mensen offshore nodig zijn, een baanbrekend potentieel hebben om de veiligheid te verhogen, de impact op het milieu van een project te verminderen en de algemene kosten te verlagen. Uiteindelijk verwachten we dat onbemande toestellen aanzienlijk zullen bijdragen tot een lagere gemiddelde energiekost.”