Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

De groene toekomst van cosmetica

De groene toekomst van cosmetica

Nieuws
02/06/2020

Die producten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid. Het door Europa gesubsidieerde project overkoepelt Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Door hun welvarende bio-industrie en uitgebreide cosmeticasector is dit geen toevallige samenwerking.

‘We hebben maar een planeet, dus laten we die verwennen en ondertussen ook onszelf.’

De verschillende partners van dit Europese project zorgen voor een groenere productie van onder andere make-up. Dit doen ze  door groene dragers te produceren, ook de biologische componenten in cosmeticaproducten genoemd. Ze worden ontwikkeld met moleculen van een natuurlijke oorsprong. Regio’s in Frankrijk en België staan in voor de productie van deze moleculen in bioraffinaderijen, waar grondstoffen op biologische en milieuvriendelijke wijze worden gezuiverd. Bij de samenstelling van de groene dragers respecteren de partners van InTiCosm de groene chemie tot een maximum. Dat doen ze bijvoorbeeld door een aantal onnatuurlijke stappen tijdens de productie te minimaliseren. Het project wordt gesubsidieerd door de Europese Unie.  Zo wil niet alleen het project, maar ook Europa een steentje bijdragen aan het terugschroeven van de milieuvervuiling.

Voor de eigenaars van Nine Salon, een organisch haar- en huidsalon in Roeselare, is groene cosmetica niet enkel belangrijk voor het milieu. ‘We kozen voor biologische, veganistische producten, omdat onze dochter allergisch is aan bepaalde stoffen in cosmeticaproducten. Daarbovenop ondervinden we dat meer klanten allergisch worden aan allerhande producten’, zegt Davinia Braeye van het Nine Salon-team.  Aan de keuze van groene cosmetica hangt wel een prijskaartje, maar dat offer maakt zaakvoerder Jurgen Meerschaert graag: ‘Hoe onze producten gemaakt worden is voor ons extreem belangrijk. En doorheen de jaren gaan niet alleen wij, maar ook onze klanten bewuster leven. Waardoor de kwaliteit van onze producten het prijsverschil goedmaakt.’

Goed voor de natuur, goed voor jezelf

‘Ik begon biologische make-up te gebruiken, omdat de make-up dierenproefvrij is. In de periode waarin ik overschakelde naar biologische cosmetica,  was ik een hardcore veganist en ik wou zo nog een extra beetje bijdragen,’ vertelt Solenne Devos, een negentienjarige studente. Devos is ook actief in de modellenwereld: ‘Ik draag in mijn dagelijks leven niet veel make-up, maar ik word wel vaak geconfronteerd met verschillende cosmeticaproducten. Je merkt wel verschillende gradaties van biologische producten bij verschillende shoots. Sommige bedrijven hechten er meer belang aan dan andere.’

Bio-cosmetica bevat geen synthetische (kleur)stoffen, parabenen en petrochemische middelen, die naast het milieu ook je huid beschadigen. ‘Ik merk wel een verschil door het gebruiken van biologische producten. Mijn huid nu is minder vlug geïrriteerd en zachter.’ ,aldus Devos.