Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Damse Vaart voorlopig beschermd

Damse Vaart voorlopig beschermd

Nieuws
03/06/2016

De Vlaamse regering wil de landschappelijke waarde en het kenmerkende uitzicht van de populierenrijen behouden, net als de infrastructuur zoals bruggen, sluishuisjes en kilometerpalen. 

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois: “Nu loopt er een periode van openbaar onderzoek, van 9 maanden. We hebben het gedaan omdat het een fantastisch kanaal is, van onschatbare waarde, dat tot ons erfgoed behoort. Napoleon is het beginnen aanleggen, Willem I heeft het afgewerkt. En er is vooral de landschappelijke waarde. De beplanting, de dijkbeplanting, die unieke Canadapopulieren zijn ongelooflijk mooi, en kenmerkend voor het kanaal.”

Bezwaren

Opvallend is wel dat het kruispunt aan de Siphon, waar het Schipdonkkanaal de vaart kruist, niet in de bescherming wordt opgenomen. Binnenvaart moet daar mogelijk blijven, en een bescherming zou de economische ontwikkeling in het gedrang kunnen brengen. 

Begin volgend jaar loopt het openbaar onderzoek af, en als er geen grote bezwaren zijn, kan de Damse Vaart definitief worden beschermd.