Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dakwerker krijgt zware boete voor ernstig arbeidsongeval

Dakwerker krijgt zware boete voor ernstig arbeidsongeval

Nieuws
23/10/2020

Een toen 19-jarige student-arbeider viel in juni 2015 zeven meter naar beneden op een onveilige werf die eerder al was afgekeurd. Het arbeidsauditoraat had zes maanden gevangenisstraf en 6.000 euro boete gevorderd.

Volgens de controleurs werden de veiligheidsvoorschriften op de werf duidelijk niet gerespecteerd. Zo was de stelling niet verankerd aan de voorgevel. Aan de achterkant moesten de arbeiders met balken op ladders zonder leuningen staan. Na de controle kreeg het bedrijf een verbod om de werken in die omstandigheden voort te zetten. Toch werd een maand later gewoon op dezelfde manier gewerkt. Toen aan de achterzijde van de woningen een plank wegsloeg, verloor een 19-jarige man uit Wervik het evenwicht. Het slachtoffer maakte een val van zeven meter waarbij hij onder andere een ernstig schedeltrauma, aangezichtsbreuken, een wervelbreuk en een bekkenbreuk opliep. In totaal lag het slachtoffer een half jaar in coma. Tot op vandaag kampt hij met de zware gevolgen van de val, waardoor hij wellicht levenslang arbeidsongeschikt zal zijn.

Het arbeidsauditoraat tilde zwaar aan het feit dat een student in zulke onveilige omstandigheden het vak moest leren. Na het ongeval ruimde de beklaagde de werf bovendien helemaal op. Toen de inspectie na anderhalf uur ter plaatse kwam, troffen ze enkel nog een plas bloed op de grond aan.

Auteurs: 
Belga

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox