Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Coronabarometer treedt in werking: wat verandert vandaag?

Coronabarometer treedt in werking: wat verandert vandaag?

Nieuws
28/01/2022

De coronabarometer zag vorige week vrijdag het levenslicht, nadat eerdere pogingen om het instrument te lanceren mislukten. De barometer werkt met drie kleurcodes: geel, oranje en rood. Die zijn op hun beurt gekoppeld aan een set maatregelen. Het zijn vooral de hospitalisaties en de bezetting op de afdelingen intensieve zorg die de fase bepalen.

Welke kleurcode?

Zo betekent code geel dat er minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag zijn en er minder dan 300 bedden bezet zijn op de IC-afdelingen, code rood houdt zeker 150 hospitalisaties en 500 IC-bedden in. Oranje zit daar ergens tussen.

Naast epidemiologische cijfers spelen echter nog andere factoren mee. De trend van de cijfers bijvoorbeeld, maar ook de motivatie bij de bevolking en andere mentale aspecten. Het is het Overlegcomité dat telkens beslist in welke fase we zitten, rekening houdend met al die aspecten. Ook op vlak van de maatregelen zelf houdt de politiek de touwtjes voor een stuk in handen. Zo komt het dat de coronabarometer vandaag start in code rood, terwijl de bezetting op intensieve zorg nog onder de 500 zit.

Code rood, maar wel versoepelingen

Dat betekent meteen dat een aantal binnenactiviteiten die tot nu toe verboden waren, de deuren weer kunnen openen. Het gaat onder meer om bowling-, snooker-, biljart- en dartszalen, pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken, subtropische zwembaden, casino's en wedkantoren. Discotheken blijven wel dicht.

Daarnaast mogen evenementen met publiek, ook sportwedstrijden, mensen ontvangen afhankelijk van de capaciteit, bovenop het maximumaantal van 200 mensen voor kleinere locaties. Grotere zalen mogen tot 70 procent van hun capaciteit vullen. Als ze de luchtkwaliteit met ventilatie optimaal kunnen houden gaat het zelfs om 100 procent.

In de horeca blijven de huidige regels van kracht, maar cafés en restaurants mogen wel een uurtje langer open blijven, tot middernacht.

Bovenop de barometer besliste het Overlegcomité vorige week bijvoorbeeld ook om de regels rond telewerk en winkelen aan te houden. Daarnaast is besloten om de geldigheid van het vaccinatiecertificaat voor volwassenen vanaf 1 maart te verbinden aan de boosterdosis, tenzij de basisvaccinatie minder dan vijf maanden geleden is. De coronapas blijft voorlopig van kracht.

Auteurs: 
Redactie - Belga