Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bruggeling Erwin Steyaert wint poëziewedstrijd van het Levenshuis

Bruggeling Erwin Steyaert wint poëziewedstrijd van het Levenshuis

Nieuws
25/04/2015

Wat gaat er om in mensen, van de eerste tot de laatste schreeuw? Wat betekent zelfbeschikking? Wat is leven met hart en ziel, met lijf en leden? Dit vormde de inspiratie voor poëtische zielen om deel te nemen aan de poëziewedstrijd van het Levenshuis, getiteld ‘Leven als lijfmotief’.

Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) West-Vlaanderen en het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) Brugge vormen samen het Levenshuis. Zij organiseerden de wedstrijd i.s.m. Curieus West-Vlaanderen, het Poëziecentrum en het huisvandeMens. De wedstrijd liep van begin juli tot en met eind november 2014. Het nodigde heel wat mensen uit stil te staan bij het thema zelfbeschikkingsrecht en zette mensen aan tot nadenken over hun levenservaringen. 681 gedichten werden ingestuurd door 441 verschillende dichters, waarvan 231 dichters uit Vlaanderen, 200 uit Nederland en 10 uit andere landen. 31 jongeren tussen 12 en 18 jaar stuurden een gedicht in.

Tentoonstelling

Alle ingezonden gedichten bestonden uit aangrijpende getuigenissen, mooie brokjes tekst, herkenbare gedachten. De jury (Daniel Billiet, Philip Hoorne en Albrecht B Doemlicht van het Venijnig Gebroed) koos hieruit 46 gedichten voor publicatie in een dichtbundel. Peter Jonckheere, Brugs beeldend kunstenaar, creëerde bij elk van de 10 eerst gerangschikte gedichten en het gedicht van de jongerenprijs een gepersonaliseerd kunstwerk. De gedichten en de kunstwerken vormen samen een tentoonstelling die te zien was op het slotevent en nog verder loopt in het Provinciaal Hof tot en met donderdag 30 april en later ook door Vlaanderen zal reizen.

Brugse winnaar

De prijsuitreiking van de poëziewedstrijd Leven als lijfmotief in het Provinciaal Hof te Brugge was een feestelijke avond met poëzie, beeldende kunst en muziek waar het thema ‘zelfbeschikkingsrecht’ centraal stond (tekenend voor de werking van het Levenshuis). Maaike Cafmeyer droeg er de winnende gedichten voor. Bruggeling Erwin Steyaert mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. Dit voor zijn gedicht ‘Gay Tango’.

Jurylid Daniel Billiet motiveert de keuze als volgt: “Wonderlijk simultaan danst de dichter in zijn woorden en beelden de tango. Maar er is veel meer aan de hand in dit gedicht. Terwijl heel close de dans op de voeten wordt gevolgd, laat de dichter naadloos een tweede ‘verhaal’ binnen glijden in het gedicht. Met doeltreffend zelfzekere beelden schetst hij een ‘ik’, een danspartner die onzeker is. Hij heeft dan wel de danspassen correct in de benen, maar er woelt en stormt van alles in hem.”

De tweede prijs ging naar Shari Van Goethem uit Niel met haar gedicht ‘Goede grond kiezen’, de derde pijs ging naar Cora De Vos uit Nederland, met ‘Nog niet’. De jongerenprijs tenslotte ging naar de 16-jarige Denise De Bruijn, eveneens uit Nederland, met ‘Mijn vragen’.

De tentoonstelling Poëzie raakt kunst is tot en met donderdag 30 april dagelijks open van 11u00 tot 17u00 en gratis toegankelijk. De dichtbundel, postkaartenset en affiches zijn er verkrijgbaar, nadien bij Curieus West-Vlaanderen.

Auteurs: