Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugge gaat voluit voor titel van Culturele Hoofdstad

Brugge gaat voluit voor titel van Culturele Hoofdstad

Nieuws
31/03/2023

Zij moeten er met frisse ideeën mee voor zorgen dat Brugge net zoals in 2002 Culturele Hoofdstad van Europa wordt in 2030. 

Schrijfster en creatieve duizendpoot Dalilla Hermans moet met haar team tegen eind volgend jaar een stevig dossier klaar hebben. "Ik heb er echt heel veel zin in. Ik ben er ook voor gegaan puur uit goesting. Sinds ik het nieuws kreeg dat ik de functie had, loop ik eigenlijk zowat heel de tijd te 'smilen'."

"Een knaller van een dossier"

Nico Blontrock, schepen van Cultuur Brugge: "De keuze moet uiteraard nog gemaakt worden door een internationale jury. Maar Marthe en Dalilla moeten ervoor zorgen dat ze Brugge op de kaart zetten. Waarom zouden we er uitschieten met ons dossier? Hun taak is om dat voor te bereiden en ervoor te zorgen dat we er effectief uitschieten. En dat we met een knaller van een dossier richting de mensen gaan die dan moeten beslissen."

In 2002 is Brugge al eens Europese Culturele Hoofdstad geworden. De ervaring leert dat die titel tot tien keer meer bezoekers naar de stad lokt dan anders. Maar er zijn nog steden die de titel willen, zoals Brussel en Kortrijk. En die laatste vond het niet leuk toen Brugge zich opnieuw kandidaat stelde. "'We hopen natuurlijk dat Brugge het haalt en dat we dan de steun krijgen en op de één of andere manier, ik denk ook aan samenwerking met andere steden. Maar ook omgekeerd, als wij het niet halen, dan is dat geen verloren werk voor Brugge, maar dan gaan wij de andere, wie het dan ook wordt, wel helpen. Ook Kortrijk."

Bekijk ook:

Auteurs: 
Jens Lemant