Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugge blijft in de ban van de zwarte zwaan

Brugge blijft in de ban van de zwarte zwaan

Nieuws
02/09/2014

Gisteren kon een koetsier het dier bovendien probleemloos vangen, iets wat de brandweer en groendienst niet konden.

Na contact met “Vogelbescherming Vlaanderen” stellen de N-VA parlementsleden Ann Soete, Axel Ronse en Pol Van Den Driessche dat het stadsbestuur van Brugge zich baseert op foute informatie om de zwarte zwaan “Burilda” te verwijderen van de reitjes.

Zo noemde schepen Pierins de zwarte zwaan een 'invasieve exoot'.  Vogelbescherming Vlaanderen wijst er op dat er slechts 40 broedkoppels zwarte zwanen leven in Vlaanderen. Men spreekt pas van een ‘invasieve’ soort wanneer die zich exponentieel vermenigvuldigd heeft, zoals  dat het geval is met de Canadese ganzen.

Geen dier in nood

Bovendien stelt het stadsbestuur dat de zwarte zwaan naar een opvangcentrum zou moeten worden gebracht. “Dat kan helemaal niet, want opvangcentra zijn exclusief bestemd voor dieren in nood", wijzen de parlementsleden het stadsbestuur terecht. “Burilda is niet in nood, dat is zonneklaar,” zegt N-VA.

Tenslotte merkt Vogelbescherming Vlaanderen nog op dat zwanen nooit op het water mogen worden gevangen maar uitsluitend wanneer de dieren zich op het land bevinden. De enige die de zwaan correct had gepakt, was gisterenavond een (anonieme) koetsier. Die kon de zwaan zonder al te veel problemen pakken maar zette het dier achteraf gewoon terug. Hij is pro Burilda. 

De N-VA-politici vragen het stadsbestuur om de jacht op de zwarte zwaan onmiddellijk te staken, overleg te plegen met Vogelbescherming Vlaanderen en zijn standpunt te herzien. De twee facebookpagina’s die door senator Pol Van Den Driessche opgericht werden om Burilda te redden, tellen samen al meer dan 15000 fans.

Eigenaar bekend?

Intussen zou de eigenaar van de zwaan zich kenbaar gemaakt hebben bij de burgemeester. Hij is al vier maanden op zoek naar zijn zwaan,  zegt hij op Facebook.

(Foto VTM)

Auteurs: