Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Brugge is bijenvriendelijkste gemeente

Brugge is bijenvriendelijkste gemeente

Nieuws
17/12/2020

De stad volgt Hasselt (2019), Genk (2018), Beernem (2017), Beveren (2016) en Knokke-Heist (2015) op. De wedstrijd tussen milieu- en groendiensten van steden en gemeenten wordt georganiseerd door het Departement Omgeving samen met de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).

In de zomermaanden werden alle kandidaat-gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. Twaalf gemeenten werden dit jaar beloond met de hoogste score van drie bijen, 18 gemeenten behaalden twee bijen en 30 gemeenten één bijtje. Uit de groep met drie bijtjes werd Brugge als winnaar gekozen.

Projecten

Om een bloeiende stad te zijn, plant Brugge meer bloemen aan op diverse plaatsen zoals brugjes, kaaien, stadsgebouwen, in bloembakken en perken. Naast een massa bloembollen, kwamen er ook meer klimplanten en bloeiende bomen. Burgers die hun voortuinen vergroenen, krijgen ondersteuning. De stad Brugge zorgt voor wilde bijen en biodiversiteit door specifiek beheer van de bossen, parken en natuurgebieden. Voor de stadsomwalling en de begraafplaatsen zijn de beheerplannen in opmaak. Bijenhotels en bijenhallen zijn o.a. te vinden aan het buurthuis Zwankendamme, Tudor, de Kinderboerderij, basisschool Brugge Noord, BuSO-school De Varens, het natuurcentrum Beisbroek.

Aan de ecologische waarde koppelt de stad ook een educatief aspect. Vanuit kinderboerderij De Zeven Torentjes en het natuurcentrum Beisbroek wordt een natuur-educatieve werking over het hele grondgebied ontplooit. Ook het Brugse Concertgebouw doet een duit in het zakje met de wilde bij als symbool voor het educatieve programma.