Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bouwsectorfederatie: "bekwaamheid kunnen aantonen"

Bouwsectorfederatie: "bekwaamheid kunnen aantonen"

Nieuws
12/04/2023

Volgens de slachtoffers gaf de bouwpromotor uit Roeselare zich ook uit als architect, terwijl hij dat niet is. Tot 1 januari 2019 was de vestigingswet van kracht in Vlaanderen, waardoor iemand die een nieuw bouwbedrijf wilde starten moest bewijzen dat hij de nodige ondernemersvaardigheden had.

Sectorfederatie Embuild Vlaanderen pleit er voor om de vestigingswet opnieuw in te voeren, want nu kan iedereen aannemer worden, zonder de juiste opleiding of ervaring. “Dit beschermt consumenten, want zij hebben een betrouwbare partij nodig die precies realiseert wat in het plan staat. Overigens moeten niet alleen consumenten beschermd worden tegen roekeloze starters, ook de sector zelf heeft er belang bij”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. (lees verder onder de video)

"Meer faillissementen"

Het gebrek aan controle op nieuwe bedrijven leidt ook tot meer faillissementen, klinkt het in een persbericht. "In Vlaanderen is het aantal faillissementen in de bouwsector veel sneller gestegen dan in Wallonië en Brussel, waar de vestigingswet wel nog bestaat. Vergeleken met 2018 is het aantal faillissementen in 2022 gestegen met 40 procent in Vlaanderen." In de rest van het land was er een daling.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere