Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bomenvriend moet huis verkopen om dwangsom te betalen

Bomenvriend moet huis verkopen om dwangsom te betalen

Nieuws
18/10/2019

Jaren geleden al kreeg Alain De Coessemaeker het bevel van de rechtbank om een aantal bomen te rooien, met een dwangsom van 1.000 per dag uitstel. De buren van de bomenvriend waren naar de rechtbank getrokken om maatregelen te eisen tegen de woekerende bomen en struiken in zijn stadstuin. Maar de man putte alle procedures uit en begon rijkelijk te laat met het effectief verwijderen én verplanten van de bomen op een reglementaire afstand van de rooilijn. De rechter gaf de buren eind december 2018 gelijk. De dwangsom was toen al opgelopen tot 300.000 euro. De man dreigde toen al zijn huis te moeten verkopen. Maar Alain De Coessemaeker tekende beroep aan bij het Arbeidshof.

Alain De Coessemaeker benadrukte in  het Arbeidshof  dat de bewuste bomen al in februari 2015 werden verplant. "Het is de tegenpartij niet te doen om de bomen. De buurvrouw is trouwens al in mei overleden en haar kinderen wonen er al 40 jaar niet meer. Het huis is zelfs verkocht aan andere mensen. Ze doen dit enkel om zichzelf te verrijken."

Problemen zelf veroorzaakt

De tegenpartij wierp dan weer op dat De Coessemaeker de tuin geregeld liet verwilderen. "Het is begonnen in 2008 of 2009 met een verzoening bij de vrederechter, maar met die man viel niet te praten", aldus meester Peter De Becker. Volgens de buren heeft De Coessemaeker zijn huidige problemen zelf veroorzaakt, door de verplichte verwijdering van de bomen te lang naast zich neer te leggen.

Het arbeidshof oordeelt nu dat er geen enkel voorstel op tafel ligt om de schulden binnen een redelijke termijn af te lossen. Een door de rechter opgelegd plan om de schulden af te lossen mag immers slechts vijf jaar lopen. "Een kwijtschelding kan enkel op voorwaarde dat alle goederen eerst verkocht worden, in veel gevallen gaat dat over de woning", legt persrechter Yves Werbrouck uit. Het arbeidshof besliste dus dat de woning van Alain D. verkocht moet worden. De rest van de schulden, wellicht ruim 500.000 euro, zal kwijtgescholden worden.

De Coessemaeker kan nog beroep aantekenen bij het hof van cassatie. Ook een akkoord met de tegenpartij kan de verkoop eventueel nog tegenhouden.

Lees ook:

 

Auteurs: