Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

'Bol van Bekaert' in Zwevegem verdwijnt

'Bol van Bekaert' in Zwevegem verdwijnt

Nieuws
05/01/2021

De opvallende watertoren aan de Stokerijstraat in Zwevegem werd destijds gebouwd door staaldraadfabrikant Bekaert. Zo voorzag het bedrijf in zijn eigen watervoorziening bij de productie.

(lees verder onder de foto)

'Afbraak eerste helft 2021'

Maar de watertoren wordt niet meer gebruikt en is bovendien versleten. Bekaert bevestigt ons dat de toren wordt afgebroken. Wanneer precies is nog niet duidelijk maar 'wellicht tijdens de eerste helft van dit jaar'.

De 'Bol van Bekaert', zoals die door de mensen uit de regio wordt genoemd, heeft tientallen jaren het landschap bepaald. Het is een stukje archeologisch erfgoed. Ook op de Bekaert-site in Aalter stond een gelijkaardige toren. Die is in 2014 afgebroken nadat de site is verkocht. Ook daar was de bol het symbool van de bloeiende industriesite eind vorige eeuw.

(lees verder onder de foto)

'Nostalgie die we kwijt zullen zijn'

De afbraak zorgt in Zwevegem voor heel wat reacties. Dat konden we vanmorgen zelf vaststellen op de wekelijkse markt in Zwevegem.

'Jammer', vertellen ons enkele buurtbewoners. 'Het is een stukje nostalgie dat we kwijt zullen zijn. Als mensen ons vragen: waar wonen jullie? Dan zeggen wij: aan den bol!

Veel andere dingen bij Bekaert zijn verdwenen en nu verdwijnt de bol ook. We gaan zeker kijken als de toren effectief tegen de grond gaat'.