Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Boeren voeren actie op 4 plaatsen, grote verkeershinder verwacht

Boeren voeren actie op 4 plaatsen, grote verkeershinder verwacht

Nieuws
10/02/2022

De prijsonderhandelingen liepen tot nu toe erg moeizaam en voor de boeren dringt de tijd om tot een akkoord te komen, als ze hun teelt willen opstarten.

Verkeershinder verwacht

De actie zal gespreid verlopen over verschillende locaties, allemaal in het zuiden van West-Vlaanderen waar heel wat grote diepvriesspelers (Ardo, Pasfrost, Dicogel, Greenyard,....) gevestigd zijn. "Per locatie zouden er toch zo'n honderd tractoren ter plaatse gaan", verwacht Danny Metsu, ABS-voorzitter in Ieper. Er wordt verkeershinder verwacht. De politie van de zones Arro Ieper en Tielt waarschuwen hiervoor. (lees verder onder de waarschuwing van de politie)

"De actiebereidheid is echt heel groot, de frustratie bij onze boeren zit diep." Mogelijk zal de tractorenactie de werking van de bedrijven hinderen, erkent hij, "maar als het niet lukt aan de onderhandelingstafel, is dit onze enige manier".

Inkomsten dekken kosten niet

In december en januari staan steeds de jaarlijkse contractonderhandelingen voor industriegroenten op de planning. De bedoeling is te komen tot een prijs die zowel de teler als de afnemer bevalt. Maar dit jaar lopen de onderhandelingen "allesbehalve goed", zegt ABS. De telers kampen immers met sterk gestegen kosten -onder meer door de hogere prijzen voor energie en kunstmest- en willen die doorgerekend zien bij de afnemer. Maar de diepvriesgiganten zouden slechts in beperkte mate tegemoet willen komen.

"Uit alle berekeningen blijkt dat er een kostprijsstijging tussen de 10 à 21 procent verwacht wordt, in functie van de teelt", klinkt het bij de landbouworganisatie. In eerste instantie wilden de afnemers slechts 3 procent meer betalen, met uitschieters van 5 procent voor sommige teelten. "Dat is ondermaats, want dekt zelfs de kosten niet", aldus ABS, dat "meer respect en een eerlijk inkomen" vraagt voor de boer.

Metsu waarschuwt dat dit conflict zelfs tot tekorten kan leiden. "Voor maïs en graan zijn de prijzen op dit moment wel goed, voor heel wat telers is de keuze dan snel gemaakt", klinkt het.

Auteurs: 
Belga