Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Binnenbanden als reddingsvesten: mensensmokkelaar opgepakt in De Panne

Binnenbanden als reddingsvesten: mensensmokkelaar opgepakt in De Panne

Nieuws
10/02/2023

Bestuurder gearresteerd

"Op 6 februari 2023 omstreeks 22.45u controleerde de Politiezone Westkust een voertuig met Duitse nummerplaat", zegt de woordvoerder van het parket.

"Aan het voertuig was een aanhangwagen bevestigd met daarop een vaartuig. Bij nazicht werden jerrycans met brandstof aangetroffen, alsook 15 binnenbanden en een pomp. De bestuurder van het voertuig, een 42-jarige Syriër die woonachtig is in Duitsland, werd gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, en werd door de onderzoeksrechter aangehouden.

Het onderzoek zal worden gevoerd door het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen. Zijn aanhouding werd vandaag door de raadkamer bevestigd."

(lees verder onder de foto (c) Parket West-Vlaanderen)

"Ogen en oren op scherp op het terrein"

Frank Demeester,  referentiemagistraat mensensmokkel: "Op vraag van de West-Vlaamse Dirco (Directeur-Coördinator) van de Federale Politie blijven de politiediensten ook tijdens de reguliere werking aandacht hebben voor vervoer van bootjes op West-Vlaamse wegen.

Alle gegevens, ook de informatie uit de ons omringende landen, worden bij de Federale Politie bijgehouden om de beeldvorming zo volledig mogelijk te maken, en om te kunnen reageren op nieuwe modi operandi.

Deze nieuwe interceptie door de Lokale Politiezone Westkust bewijst dat de ogen en oren op het terrein op scherp staan. Verdachte situaties, zoals het vervoeren van bootjes, zwemvesten, buitenboordmotoren of ander nautisch materiaal, worden steeds gemeld aan het parket, zodat de nodige initiatieven kunnen worden genomen."

Binnenbanden in plaats van zwemvesten

Opvallende vondst bij de arrestatie: 15 binnenbanden.

"Niet voor het eerst werden binnenbanden aangetroffen in het kader van mensensmokkel", zegt Frank Demeester.

"De zwemvesten die tot voor kort nagenoeg steeds deel uitmaakten van het all-in-pakket dat door smokkelorganisaties met voertuigen naar de Noord-Franse kusten werd gebracht, worden wel vaker vervangen door binnenbanden van auto’s.

De zwemvesten die voorheen aan de transmigranten werden overhandigd, waren vaak heel goedkoop en waren zeker niet geschikt om op volle zee te worden gebruikt. Maar kennelijk zijn sommige mensensmokkelaars zelfs al overgeschakeld van de goedkope zwemvesten naar binnenbanden van auto’s om de transmigranten in het bootje enig gevoel van veiligheid te geven."

(Foto: (c) Parket West-Vlaanderen)

Auteurs: 
Redactie