Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bijeenkomst transmigratie: 'Aantal transmigranten fors gedaald'

Bijeenkomst transmigratie: 'Aantal transmigranten fors gedaald'

Nieuws
20/06/2023

Dat is gezegd in Nieuwpoort, waar politiezone Westkust -uitgerekend op Wereldvluchtelingendag- stilstaat bij één jaar samenwerking met het Verenigd Koninkrijk. Maar alertheid en verdere samenwerking blijven noodzakelijk om het transmigratieprobleem ook in de toekomst beheersbaar te houden.

Nicholas Paelinck, korpschef Politiezone Westkust: "We hebben 175 acties gedaan in 2022, meer dan 2.700 auto’s met buitenlandse nummerplaten gecontroleerd. Runners opgepakt. Nu zien we wel dat ze de Westkust mijden. Dat wil niet zeggen dat het lang zal duren. Er is enorm geïnvesteerd door Engeland in Frankrijk: 62 miljoen pond. Technologie, drones, nachtcamera’s om de stranden te controleren. Als het daar te moeilijk wordt, dan zullen ze van op onze stranden proberen."

Frontex

Intussen zijn onze havens beter beveiligd en er is ook het Europese Frontex-programma. Het parket West-Vlaanderen veroordeelde vorig jaar zo’n 120 mensensmokkelaars, met straffen tot 15 jaar gevangenis. Ook hier loont de Engelse samenwerking. Vincent Van Quickenborne, minister van justitie: "Zij hebben heel wat informatie die ze delen met ons. We rollen netwerken op in Duitsland, omdat we adressen kunnen uitlezen in gsm's. Adressen van safehouses, nummerplaten, al die info gebruiken we om dan mensen te vervolgen."

Ontmantelen van criminele smokkelnetwerken is één ding, mensenlevens redden een ander. Ons land zet ook in op ontrading en preventie. Nicole De Moor, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie: "Heel veel migranten in bootjes of vrachtwagens. Denk aan het afschuwelijk drama in Essex, waar 49 Vietnamezen dood in een koelcontainer lagen. Het is door nauw samen te werken met Groot-Brittannië dat we dat soort zaken proberen te vermijden."

(lees verder onder de foto)

Na de middag, bij hoogwater, vaart de patrouilleboot HMC Vigilant de haven van Nieuwpoort binnen. Dit is één van de vier grote Engelse grenswacht-schepen in de strijd tegen illegale migratie en mensensmokkel op zee.