Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

AZ Sint-Jan breidt uit met nieuwe operatiezalen

AZ Sint-Jan breidt uit met nieuwe operatiezalen

Nieuws
31/03/2023

Recent kwamen er al drie nieuwe operatiezalen bij op de diensten Neurochirurgie en Oogheelkunde. Twee van de drie zalen zijn hertekend om optimaal gebruik te kunnen maken van de CT-scan, of gezien zijn vorm; de O-arm.

Deze arm kan de dienst neurochirurgie dagelijks gebruiken bij ingrepen op de hersenen of wervelkolom. Daarnaast heeft de arm ook een navigatiesysteem. “Wanneer de locatie niet helemaal correct blijkt te zijn, kan de chirurg corrigeren om tot een juiste positionering te komen, en zo een nieuwe ingreep vermijden”, zegt dr. Nikolaas Vantomme, diensthoofd Neurochirurgie.

Schenking

De CT-scan is een schenking van het Fonds JE Foundation van de familie Ide-Deprez en vrienden. Het wordt ook beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De voorbije jaren is de familie vaak geconfronteerd met neurologische problemen. De familie van Joris Ide en Eveline Deprez wou daarom het ziekenhuis ondersteunen met een schenking.

Verhuis

Ook wil het ziekenhuis een netwerk uitbouwen met andere Vlaamse ziekenhuizen om de patiëntenzorg in die regio te verbeteren.

Het operatiekwartier op de vierde verdieping telt negentien moderne operatiezalen. Daarnaast komt er een uitbreiding van 1800m² om de logistieke aanpak te verbeteren. Daarvoor verhuist de dienst Intensieve Zorgen naar de hoogste verdieping om plek te maken voor nieuwe operatiezalen.

Auteurs: 
Tim Vandevelde