Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Atypische paasvakantie lokt minder toeristen naar zee

Atypische paasvakantie lokt minder toeristen naar zee

Nieuws
15/04/2023

De kust noteert een daling van 20 procent bij de toeristische overnachtingen in vergelijking met vorig jaar, toen de paasvakantie wel een dag langer duurde. Bij de online hotelboekingen werd een daling van 15 procent vastgesteld. Met een bezetting van 85 procent blijft de nacht voor Pasen de uitschieter, maar ook tijdens het paasweekend werd toch een daling van 10 procent genoteerd. Het zachte weer zorgde op de valreep wel nog voor veel extra boekingen.

Lentevakantie

De lentevakantie in Franstalig België valt voor het eerst niet meer samen met de paasvakantie in Vlaanderen en dat voelen ze aan de kust. Deze paasvakantie zijn de Franstalige Belgen goed voor 20 procent van de overnachtingen, terwijl dit in 2022 nog om 34 procent ging. Voor de periode tussen 29 april en 16 mei tellen de toeristische verhuurkantoren nu al een groter aantal reservaties van Franstalige Belgen. 

Vakantiebestemming voor vier seizoenen 

Volgens Westtoer ontwikkelde de kust zich de afgelopen jaren steeds meer tot een vakantiebestemming voor de vier seizoenen. Twee derde van de toeristische omzet werd dan ook buiten het zomerseizoen gerealiseerd. "Westtoer en de toeristische sector aan de kust overleggen om de diverse aspecten rond de nieuwe vakantiespreiding in goede banen te leiden. De toeristische sector kijkt alvast uit naar de verlengde weekends later in het voorjaar en de lentevakantie van de Franstalige Belgen", aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Auteurs: 
Belga