Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen - "Zeg toch wie die jongen heeft doodgestoken! "

Assisen - "Zeg toch wie die jongen heeft doodgestoken! "

Nieuws
27/01/2015

De Menenaar werd door Kevin Derveaux in de buik gestoken, maar nam het op de zitting vooral op voor de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer Jeroen Balloey (21). "Ik was door Sacha gevraagd om als portier te werken in zijn café. Ik doe dat al 25 jaar. Blijkbaar waren er al een tijdje problemen met een bende gasten."

Zelf had Decoene nog nooit van RAW13 gehoord. "Ik had één kameraad meegevraagd om iets te drinken, maar eigenlijk hebben we dat een beetje onderschat. Ik dacht dat Sacha had overdreven door zijn café een week te sluiten."   De portier zat dan ook rustig op de bingo te spelen, toen de pick-up van RAW13 aankwam. "Het was er eigenlijk saai. Maar plots riep iemand 'Ze zijn daar! '. Ik zag een bepaalde persoon die Sacha wilde neersteken. Ik heb Sacha dan naar binnen geduwd en ben zelf neergestoken."

Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd. "In de films komt er bloed uit, maar ik stond daar met een pak darmen in mijn handen." Christophe Decoene is ervan overtuigd dat de bezoekers van café 'Apropoo' aan een veel groter drama zijn ontsnapt. "Geraken ze binnen, dan steken ze iedereen neer. Ze probeerden zo veel mogelijk mensen te verwonden en af te maken op een zo kort mogelijke tijd. Arnold (Karim M'hedhebi red.) en Jeroen zijn neergestoken uit frustratie, omdat ze niet binnengeraakten."

Bevriend

Enkele maanden geleden ontmoette Decoene zijn aanvaller Kevin Derveaux, die voorwaardelijk vrij was, toevallig op de Markt van Menen. "Waarom? , heb ik gevraagd. Waarom die jongen van 21 jaar? Van mezelf kon ik het nog verstaan, ik stond daar als portier." Op de zitting richtte Decoene zijn vraag nog eens rechtstreeks aan de beschuldigden. "Ik weet niet meer, of ik hem verwond heb. Moest ik het weten, zou ik het gezegd hebben", reageerde Derveaux. Na dat antwoord kwam de getuige pas echt goed op dreef. "Ik heb geen haat tegen die gasten, meneer de voorzitter. Ik heb er compassie mee. Het zijn zieligaards. Als ze wraak wilden nemen, hadden ze maar op Kenny Vandewiele zijn bek moeten slaan. Zeg toch een keer wie die jongen heeft doodgestoken! Je moet de waarheid zeggen. Niet voor mij, maar voor zijn familie." Na de feiten had Decoene enkele keren contact met de moeder van Jeroen Balloey. Hij raakte bovendien bevriend met Karim M'hedhebi, het andere zwaargewonde slachtoffer. "Het is de fraaiste jongen van West-Vlaanderen. Ik heb hem in het ziekenhuis twee nachten lang horen tieren van de pijn."

Vanochtend ligt het proces stil. Na de middag komen de gerechtspsychiaters en de wetsdokter aan het woord.