Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen: partner vrijgesproken, buurman krijgt levenslang

Assisen: partner vrijgesproken, buurman krijgt levenslang

Nieuws
14/05/2015

Thomas Couvreur bracht het slachtoffer op 8 februari 2011 in Moorsele met messteken om het leven.

De doorbraak in het onderzoek kwam toen na twee maanden een dijbeen van Vyncke werd aangetroffen in de heulebeek. De volgende dagen doken op dezelfde plaats onder andere het hoofd en een stuk van de romp op. De wetsdokters stelden vast dat het slachtoffer door messteken in de borstkas en het gezicht om het leven was gekomen. Ondertussen was gebleken dat Thomas Couvreur, die in dezelfde straat woonde, in het bezit was van de gsm van Caroline Vyncke. Op zijn knipmes werd een bloedspoor van het slachtoffer en zijn DNA teruggevonden. Desondanks wilde de raadkamer de man uit Doornik buiten vervolging stellen, maar de KI draaide die beslissing terug.

Op 31 augustus 2013 vond de nieuwe eigenaar van zijn woning immers lichaamsrechten van het slachtoffer in een afvoerputje. Couvreur blijft tot op vandaag tevergeefs elke betrokkenheid ontkennen. Uit de motivatie van het arrest bleek dat het hof en de jury zwaar tilden aan de wrede manier waarop Caroline Vyncke om het leven werd gebracht. "De aanleiding staat ook totaal niet in verhouding met de zwaarwichtigheid van de feiten. Er is ook de onrespectvolle manier waarop Thomas Couvreur met het stoffelijk overschot is omgegaan." Daarnaast merkten het hof en de juryleden bij de beschuldigde ook een totaal gebrek aan schuldbesef.

Couvreur werd in het verleden al veroordeeld voor feiten van geweld. Bovendien blijkt uit de getuigenissen van zijn vader, zijn ex-vriendin en zijn vroegere buurman Gianni Declercq hoe gevaarlijk de man is. Volgens de gerechtspsychiaters heeft Couvreur een antisociale persoonlijkheidsstructuur, waardoor er een risico op nieuwe feiten blijft. "Het hof en de gezworenen zien dan ook geen enkele verzachtende omstandigheid die de straf kunnen milderen."

Bekentenis?

Op het einde van de zitting vroeg Couvreur zelf nog kort het woord. "Ik zou me willen richten tot de familie Vyncke. Ik bewonder de kalmte die ze hebben getoond. Ik vind het heel spijtig wat hier gebeurd is vandaag. Om mijn respect te tonen zal ik werken om hen te kunnen betalen. Ik weet dat het Caroline niet zal terugbrengen, maar het is het enige respect dat ik nog kan betuigen." De laatste woorden van de veroordeelde lijken haast op een impliciete bekentenis? "Dat komt toch zo over, ook op de familie", aldus hun advocate meester Joke Vanbelle. "Het is voor hen moeilijk om de knop om te draaien. Het onderzoek heeft zich vier jaar lang toegespitst op Vanweehaeghe, zij hebben dat ook als waarheid aangenomen."

De verdediging reageerde verslagen op de uitspraak. "Onze cliënt kan zich er nog een beetje aan optrekken dat het voor Vanweehaeghe 7-5 was. Hier is gebleken dat je beter een goeie buur hebt dan een verre vriend. Die getuigenis van de buurman heeft voor een motief gezorgd", aldus meester Christophe Saveyn.

Meester Jan De Winter hekelde het onderzoek. "Het is evident dat het slecht onderzoek in ons nadeel heeft gespeeld. Met de herkenning van het zeil werd bijvoorbeeld geen rekening gehouden, doordat het niet onderzocht is. Voor het proces was hij op deze afloop absoluut niet voorbereid. Maar na dag één had hij al door wat er kon gebeuren." Op 5 juni worden de burgerlijke belangen afgehandeld. Geert Vanweehaeghe zal dan aan de zijde van de burgerlijke partijen zitten.