Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen: Jury samengesteld in zaak uit 1996

Assisen: Jury samengesteld in zaak uit 1996

Nieuws
01/03/2021

De Franse Ivoriaan en zijn toenmalige vrouw kregen eind 2011 levenslang, maar tekenden verzet aan tegen hun verstekveroordeling voor de moord op de Brit Marcus Mitchell (44) in 1996 in De Haan.

Spelende kinderen ontdekten het levenloze lichaam op 28 mei 1996 in het Staatsbos in De Haan. Het slachtoffer was enkele dagen eerder vanop enkele centimeters afgemaakt met twee kogels in het hoofd. Marcus Mitchell kon snel geïdentificeerd worden doordat zijn vrouw hem als vermist had opgegeven. Vreemd genoeg waren zijn persoonlijke documenten ondertussen al teruggevonden op het strand van Lymington, tegenover het Britse eiland Wight.

In de spullen van de Brit vonden de speurders ook een huurcontract voor een appartement in Knokke-Heist. Daar werd hij op 23 mei voor het laatst gezien in het gezelschap van een jongeman met donkere huidskleur. Zijn echtgenote verklaarde dan weer dat Mitchell als zakenman in vliegtuigelektronica sinds enkele maanden vaak contact had met een zekere 'John' en een zekere 'Hilde'. Op basis van die informatie werden Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker op 2 juni opgepakt op de luchthaven van Charleroi.

 Beide beschuldigden ontkenden elke betrokkenheid bij de dood van Mitchell en werden enkele maanden later vrijgelaten. Uit het onderzoek bleek ondertussen dat Lacote en Van Acker in meerdere oplichtingszaken verwikkeld waren. Via Mitchell zou de Franse Ivoriaan 240.000 Britse pond geleend hebben met het oog op een vermeende lucratieve deal. Volgens het openbaar ministerie besefte het slachtoffer dat hij was opgelicht en eiste hij daarom het geld van zijn geldschieters terug. Van Acker zat in 1999 nog eens drie maanden in de cel, maar daarna bleef het koppel jarenlang uit handen van het Belgische gerecht. Lacote belandde in 2007 in Zuid-Afrika nog in de cel in een ontvoeringszaak, maar kon met de hulp van twee valse agenten ontsnappen. Mogelijk had ook zijn echtgenote zich als agente vermomd.

Levenslange opsluiting

Ondertussen zag het openbaar ministerie voldoende elementen om Lacote en Van Acker voor het hof van assisen te brengen. Zo werd aangetoond dat Lacote op de dag van de feiten telefonisch voortdurend in contact stond met het slachtoffer. Bovendien had hij eerder die dag een pistool gekocht van hetzelfde kaliber als het moordwapen. Van Acker zou die avond dan weer samen met Mitchell gespot zijn in Knokke. Op 15 december 2011 werden Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker bij verstek tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op Marcus Mitchell.

Jean-Claude Lacote werd uiteindelijk op 20 november 2019 ingerekend in Abidjan, zijn ex-vrouw werd de volgende ochtend in dezelfde Ivoriaanse stad gearresteerd. Na hun uitlevering tekenden ze allebei verzet aan tegen hun veroordeling, waardoor ze recht hebben op een nieuw proces. In dat kader werd in september 2020 al een preliminaire zitting gehouden. Vooral de advocaten van Lacote drongen toen tevergeefs aan op bijkomend onderzoek. In principe zou het eigenlijke proces eind november al gehouden worden, maar de coronabeperkingen staken daar een stokje voor.

Deze namiddag werd in het Brugse gerechtsgebouw de volksjury samengesteld. Het nieuwe assisenproces gaat op vrijdag 5 maart van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging door openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche. De beschuldigden zullen op maandagochtend 8 maart verhoord worden door voorzitter Bart Meganck. Daarna komen tot en met maandag 15 maart in totaal 51 getuigen aan het woord.

LEES OOK: