Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Assisen: Caroline Vyncke kwam door messteken om het leven

Assisen: Caroline Vyncke kwam door messteken om het leven

Nieuws
06/05/2015

Dokter Marc De Leeuw sluit ook niet uit dat er druk werd uitgeoefend op de keel van het slachtoffer.

De snij- en steekverwondingen in het gezicht van Caroline Vyncke waren tot vier centimeter diep. "Op de linkerzijde van het gelaat waren drie verwondingen, langs de rechterkant één. Daarnaast was er ook een gebroken neusbeen en neustussenschot", getuigde de wetsdokter. Het slachtoffer liep ook breuken in de kaak op. "Mogelijks is er nog mechanisch drukkend geweld geweest op de keel, maar dat kunnen we niet met zekerheid uitmaken."

Onderzoek van de rechterkant van de borstkas van het slachtoffer bracht twee steekwonden aan het licht. Hierbij zouden het hart of de longen geperforeerd zijn. De linkerkant van de romp werd, net als het linkeronderbeen en de rechtervoet, nooit teruggevonden.

Na haar dood werd het lichaam van Caroline Vyncke in stukken gesneden. "Het zaagvlak aan de bovenkant van het bovenbeen is heel scherp, maar onder de knie zien we sporen die erop wijzen dat daar een mes is gebruikt." Wetsdokter Werner Jacobs merkte op dat het lichaam asymmetrisch versneden werd. "Het moet gebeurd zijn door iemand die niet over alle anatomische of medische kennis beschikt. Dat moet toch rap een half uur tot een uur geduurd hebben. Iemand om te helpen is handig, maar dat kan perfect door iemand alleen gedaan zijn."

Nerveus

Na de reconstructie bekende Geert V aan dokter De Leeuw dat hij zijn partner twee messteken toebracht. "In mijn perceptie kwam hij net tot rust toen hij met mij begon te spreken. Tijdens de wedersamenstelling zelf was hij wel opgejaagd." Geert V  trok heel snel die bekentenis opnieuw in. Op de zitting herhaalde de beschuldigde dat hij nerveus was door de vele vragen.

Het is na ruim vier jaar onderzoek nog steeds onduidelijk waar het slachtoffer de dodelijke messteken kreeg toegediend. Het labo vond in de woning van Geert V  enkele bloedvlekjes achter de zetel. "Qua DNA-profiel hebben we daar enkel dat van Geert V kunnen aantreffen. Ronde vlekken zijn meestal geruststellend, spatten zijn onrustwekkender." In de badkamer werden nog enkele bloedspatjes aangetroffen, maar ook dat leverde geen concrete informatie op.

In de Heulebeek werden twee maanden na haar verdwijning enkele lichaamsdelen van Caroline Vyncke aangetroffen. Op dezelfde plaats werd ook een vuilniszak met platgetrapte Cara Pils en een rieten mandje gevonden. "Dat kan apart in de Heulebeek gegooid zijn. Er zat in die zak niets van het lichaam. We hebben geen verband gevonden met het witte zeil met de lichaamsdelen."

Twee jaar later werden bij toeval ook nog lichaamsresten gevonden in het afvoerputje van de vroegere woning van Thomas Couvreur. "Ook hier kwamen we tot een positieve identificatie. De tatoeages kwamen qua kleur en plaats overeen met die op het lichaam van mevrouw Vyncke", legde Tatiana Ivaneanu van het Disaster Victim Identification Team uit. Het is goed mogelijk dat het lichaam op de koer van die woning versneden werd. "Er is totaal geen inkijk op die binnenkoer, dat is totaal geïsoleerd."

Vanochtend komen de gerechtspsychiaters aan het woord.