Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Archeologen vinden sporen van oud vleeshuis in Ieper

Archeologen vinden sporen van oud vleeshuis in Ieper

Nieuws
28/09/2021

Eerder werden tijdens de werken al de proosdij, het bischoppelijk paleis en de middeleeuwse kade gevonden. Voor de nieuwe riolen worden geplaatst, onderzoeken archeologen van BAAC Vlaanderen de Ieperse ondergrond. Daarbij werden eerder al het bisschoppelijk paleis, de middeleeuwse kade en de proosdij gevonden.

Karkassen versnijden en verkopen

Maandag legden archeologen een stuk van het oude vleeshuis bloot. Uit een stadsrekening van 1277 blijkt dat er een nieuw en een oud vleeshuis bestond. Archeologen konden dus de oostelijke muur van het oude vleeshuis uit de dertiende eeuw blootleggen. Het Vleeshuis was de plaats waar de Gilde van de Vleeshandelaars hun verkoopshal hadden. Daar werden de karkassen van de dieren versneden en verkocht. De middeleeuwse muur van het oude Vleeshuis is intussen afgebroken. Hij liep pal door de gleuf waar de nieuwe riolering komt maar alles is netjes gefotografeerd en opgemeten door de onderzoekers.

 

Vorige week werd ook al een deel van de westelijke pandgang van het Sint-Maartensklooster gevonden. Aan de hand van de materialen van de muren kunnen archeologen de fundering terugbrengen tot de tweede helft van de dertiende eeuw of het begin van de veertiende eeuw.

Auteurs: 
Belga