Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

App laat mensen in de buurt elkaar helpen: "Ouderen hebben nood aan thuiszorg"

App laat mensen in de buurt elkaar helpen: "Ouderen hebben nood aan thuiszorg"

Nieuws
15/03/2022

Welbi zal in tijdens de opstartfase actief zijn in het ruime werkgebied van Curando, van Knokke-Heist tot Zwevegem in het oostelijke deel van West-Vlaanderen. Via de applicatie kunnen inwoners iemand uit de buurt vinden die hen kan helpen bij klusjes, digitale ondersteuning, inkopen doen of oppassen op de kinderen.

Nood aan thuiszorg

"We merken dat mensen langer thuis willen blijven wonen. Maar zonder hulp wordt dat steeds moeilijker. Welbi moet daarin ondersteunen, ook bij sociaal contact in de buurt", zegt directeur Dirk Lips. "Het kan ook een hulp zijn voor de soms overbevraagde mantelzorgers. Tegelijkertijd kunnen anderen er een centje mee bijverdienen." (Lees verder onder de foto.)

Via een zoekopdracht op basis van de locatie en vervolgens op basis van de vraag of het aanbod van de dienst, worden vrager en aanbieder met elkaar in contact gebracht. De afhandeling van de betaling en de administratie verloopt eenvoudig via het platform. Jan Listhaeghe is met pensioen en komt elke dag naar het dagverzorgingscentrum Den Tap in Ruiselede voor een babbel, een spelletjes bingo of een zangstonde. En nu heeft hij zich ook ingeschreven op de nieuwe Welbi app.

Met Welbi kan je op een fiscaal voordelige manier een centje bijverdienen tot 6.390 euro per jaar. Wie wil helpen bepaalt zelf het uurtarief tussen 2 en 13 euro.

Zes diensten

Het aanbod bestaat uit zes diensten:

  • Vervoer: naar de kapper, naar het ziekenhuis...
  • Oppas: zowel nachtoppas bij ouderen als kinderopvang
  • Klusjes: kleine klussen binnen en buiten, dierenverzorging...
  • Shoppen: (samen) boodschappen doen, pakjes afhalen...
  • Babbel: koffiekrans, wandelen...
  • Digitale ondersteuning: opstarten smartphone, toevoegen printer, instellen nieuwe tv...

Wie geïnteresseerd is, kan terecht via de website of mail of telefonisch via 078/05.01.48

Het project is een co-creatie met Cevi NV, die instaat voor de ontwikkeling van het platform en de app. Het vrouwennetwerk Ferm en de diensten van Ferm, zetten hun schouders mee onder dit initiatief. Mensen die minder vertrouwd zijn met het digitaal gebeuren zullen ook terecht kunnen bij fysieke Welbipunten in alle Curando-huizen.

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere