Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Algemeen Boerensyndicaat sceptisch over nieuw stikstofdecreet

Algemeen Boerensyndicaat sceptisch over nieuw stikstofdecreet

Nieuws
27/07/2023

Omdat het voor de Vlaamse regering niet lukt om het stikstofakkoord van maart om te zetten in een stikstofdecreet, proberen regeringspartijen N-VA met Wilfried Vandaele en Open VLD het nu via het Vlaams Parlement. Ze hopen zo maanden tijd te winnen. Ook de ministeriële instructie van minister Demir wordt zo ingetrokken.

Twee landbouworganisaties stapten dinsdag nog naar de Raad van State tegen die strengere stikstofdrempels. Als de instructie nu effectief vervalt, is het Algemeen Boerensyndicaat tevreden. Maar ze blijft kritisch: "We moeten het decreet nog lezen, maar vrezen dat de instructie inhoudelijk vervat zit in het decreet. Daar kunnen we dan niet mee akkoord gaan", zegt Hendrik Vandamme.

Stikstof = stikstof

Ook het feit dat de stikstofuitstoot van landbouwbedrijven en de stikstofuitstoot van de industrie niet dezelfde waardedrempel krijgen, blijft op ongeloof stoten. "Stikstof is stikstof, dat zullen we blijven herhalen", zegt Vandamme. "We hebben nood aan een wettelijk kader dat ook juridisch correct is. Alleen zo kunnen we de boeren rechtszekerheid geven."

Boerenbond reageert voorlopig nog niet op het voorstel van decreet, aangezien de tekst nog niet beschikbaar is. Lode Ceyssens herhaalt wel de twee punten die voor de Boerenbond belangrijk zijn: het extern salderen en het wegwerken van de onvergunbaarheiddrempels. Het is momenteel nog onduidelijk of die zaken zijn opgenomen in het voorstel van decreet.

Ceyssens benadrukt dat de landbouwsector al jaren in onzekerheid leeft, sinds het debat over stikstof gestart is. Het manoeuvre van N-VA en Open VLD heeft volgens hem niet meteen impact op de landbouwers. "En eerlijk, het zal ons worst wezen wie er uiteindelijk discussieert over een toekomstkader voor onze boeren, of dat nu de regering is of het parlement,  als er maar toekomst voor onze boeren is."

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere