Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

98ste Wapenstilstand herdacht in Ieper

98ste Wapenstilstand herdacht in Ieper

Nieuws
11/11/2016

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. De dag werd geopend met een plechtigheid op de Franse begraafplaats St.-Charles de Potyze, gevolgd door een eucharistieviering in de Sint-Maartenskathedraal. Van daaruit trok de Poppy Parade naar de Menenpoort.

Boodschap van vrede

Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. "Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden." Daarna volgde de Last Post, gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association, en de traditionele kranslegging door de prominenten en de vele buitenlandse ambassadeurs en delegaties. Onder meer voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Jan Durnez brachten hulde aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Durnez naar andere conflicten. "De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken."

Auteurs: